Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare: Utlämna svensken till USA

Annons

Den 41-årige terrormisstänkte svensken i Prag bör utlämnas till USA. De brott han anklagas för ryms mycket väl inom utlämningsavtalet. Det sade den tjeckiske åklagaren på måndagen.

Då inleddes vid en domstol i Prag den andra förhandlingen om vad som väntar mannen från Stockholm som greps vid en mellanlandning i den tjeckiska huvudstaden den 15 december 2005. Antingen släpps han fri eller flygs till ett fängelse i USA, där han är häktad i sin frånvaro.

Han greps i Prag på väg till sitt gamla hemland Libanon därför att han var efterlyst via Interpol på uppdrag av USA. Därmed avgörs hans framtid av hur det tjeckiska rättsväsendet och i slutändan eventuellt justitieministern tolkar det bilaterala avtalet mellan Tjeckien och USA.

Den första rättegången i Prag sköts upp i väntan på mer dokumentation från USA. Den har nu kommit och består av vittnesmål som ska styrka att svensken 1999 var med och organiserade ett utbildningsläger för terrorister på en ranch i delstaten Oregon i nordvästra delen av USA.

Svensken förnekar att han skulle ha begått något terrorbrott. Terroråklagare Tomas Lindstrand i Stockholm har för flera år sedan utrett de amerikanska anklagelserna men valde att inte inleda någon förundersökning.

Rättegången fortsätter på onsdag. Då kan ett beslut om utlämning komma. Detta kan dock överklagas. Skulle en högre instans besluta att 41-åringen ska överlämnas till den amerikanska rättvisan kan detta dock inte ske utan att den tjeckiske justitieministern godkänner domen.

TT

Mer läsning

Annons