Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare granskar länsstyrelsebråk

Annons

Det blir vice chefsåklagare Mats Ericsson i Malmö som får ta sig an bråket på den skånska länsstyrelsen.

Granskningen är en reaktion på medieuppgifter om behandlingen av en revisor.

I en stor artikel i Sydsvenskan beskrevs i tisdags hur internrevisor Tommie Sjölin hindrades att lämna länsstyrelsen om han inte lämnade ifrån sig ett omstritt utredningsmaterial. Händelsen fick överåklagare Sven-Erik Alhem att reagera.

Han understryker att han inte kan ta ställning till om något brott har begåtts. I efterhand ger landshövding Göran Tunhammar och Tommie Sjölin olika versioner av vad som hände.

Det skulle hypotetiskt kunna handla om olaga tvång eller olaga frihetsberövande, enligt Alhem, som understryker att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet.

Den omstridda internutredningen gäller en chef inom länsstyrelsen, som anmälts för att ha bisysslor och för att under en jobbresa inte ha deltagit i planerade aktiviteter.

Den anmälde chefen har bemött anklagelserna, men enligt Sjölin inte verifierat sina uppgifter. Landshövding Göran Tunhammar säger dock att chefen lämnat underlag till stöd för uppgifterna till honom.

Efter det ansåg Tunhammar att utredningen skulle läggas ner. När internrevisorn ändå fortsatte med sin granskning fick han veta att han riskerade disciplinpåföljd.

I måndags beslutade länsstyrelsens styrelse att internrevisorns arbete ska granskas av en annan, inhyrd revisor och att Sjölin under tiden stängs av.

Den externa rapporten ska vara klar på måndag i nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons