Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiker vet inte vad som väntar

Annons

Akademiker får inte tillräckligt med information om vad som väntar efter utbildningen, visar en ny undersökning.

Enligt fackförbundet Juseks vd Louise Adelborg läggs de stora resurserna på att locka studenter till utbildningar. När akademikerna sedan ska ut i arbetslivet är intresset inte lika stort från högskolor och universitet.

För att komma tillrätta med detta anser Jusek att högskolorna borde få i uppdrag att följa upp studenterna och publicera resultaten i en databas.

Jusek genomförde i våras en undersökning bland nyutexaminerade akademiker. Drygt 5|600 personer som tog examen mellan september 2005 och augusti 2005 tillfrågades och av dem svarade cirka 2|800.

I undersökningen ansåg 70 procent att de inte fått tillräckligt med information om tillgången på arbete inom deras bransch. 72 procent tyckte inte att skolan underlättat kontakten med arbetslivet.

Dessutom svarade nästan hälften, 49 procent, att de inte upplysts tillräckligt om vilka jobb deras utbildning kan leda till.

Årets resultat av Juseks arbetsmarknadsundersökning skiljer sig inte nämnvärt från fjolårets. Då efterlyste tre av fyra bättre information om hur arbetsmarknaden ser ut.

Dåvarande utbildningsminister Leif Pagrotsky sade till TT i augusti förra året att det skulle bli "skärpning på den punkten".

TT

Mer läsning

Annons