Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiker fördömer Israelbojkott

Annons

Över 250 brittiska akademiker vägrar delta i en bojkott mot Israel, säger de i en helsidesannons. De fördömer ett bojkottbeslut av brittiska akademikerförbundet UCU.

"Bojkott är dåligt för Storbritannien, för den akademiska friheten, för palestinierna och för freden", säger undertecknarna av annonsen i The Times på onsdagen.

UCU som är Storbritanniens största lärarförbund stöder kravet på bojkott av israeliska universitet och forskarutbyte med Israel. Som skäl har angetts behandlingen av palestinierna. Bojkotten röstades igenom på årskongressen med universitets- och collegelärarna den 2 juni.

Nu hävdar kritikerna att det i själva verket är en liten minoritet som står bakom bojkotten och att den är ett slag mot den akademiska friheten.

Filosofiläraren Tom Hickey, som motionerat om bojkotten, sade till kongressen att Israels politik omöjliggör studier på de ockuperade palestinska områdena. Hans motion fick stöd av 159 röster mot 99, trots att förbundets generalsekreterare Sally Hunt yrkade på avslag.

Kongressen röstade också för ett tillfälligt uppehåll i ett EU-bekostat forsknings- och kultursamarbete med Israel.

UCU:s beslut fick kritik direkt av den brittiska och den israeliska regeringen. Storbritanniens utbildningsminister Bill Rammell sade att regeringen är "starkt emot" bojkotter av Israel och israeliska högskolor.

I april röstade det brittiska journalistförbundet NUJ för bojkott av israeliska varor. NUJ krävde att den brittiska regeringen och FN inför sanktioner mot Israel. Samtidigt har hundra brittiska läkare krävt bojkott av det israeliska läkarförbundet.

TT

Mer läsning

Annons