Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åk inte på en blåsning

Annons

Dagen efter en sen fest med alkohol, tar en del förare det säkra före det osäkra och testar sig med en alkomätare innan de sätter sig bakom ratten.

För att granska mätarnas precision, lät test- och researchföretaget Testfakta.se testa åtta vanliga alkomätare vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP.

Så här gick testet till. Extern länk.


Testet omfattar bland annat följande moment:

Detektionsförmåga, det vill säga hur bra mätarna är på att upptäcka alkohol i utandningsluften.

Återhämtning, hur lång tid det tar att nollställa mätaren.

Känslighet för olika blåshastigheter.

För att få säkra resultat testades varje mätare tio gånger. Endast en av de testade alkomätarna lyckades visa rätt värden i samtliga tester.

Alkohol är ett av de absolut största trafiksäkerhetsproblemen. Enligt trafiksäkerhetsforskarna skulle antalet omkomna i trafiken minska väsentligt om alla bilförare var nyktra och höll hastigheterna.

-Årligen dör ungefär 440 personer i trafiken varav cirka 150 i alkoholrelaterade olyckor. Medan de flesta andra trafiksäkerhetsproblem minskar ökar problemen med alkohol vilket hänger samman med ökad alkoholkonsumtion, säger Hans Laurell som är Vägverkets expert på alkohol och trafik.

-Antalet alkoholrelaterade trafikolyckor ökar dessutom markant i samband med de helger då det dricks extra mycket alkohol, till exempel under jul, nyår och midsommar.

Enligt lagen gör en person sig skyldig till rattfylleri om han eller hon kör ett motordrivet fordon och samtidigt har minst 0,2 promille alkohol i blodet.

Trots det visade två av mätarna inga eller för låga värden vid en simulerad alkoholhalt på två promille, alltså gränsen för rattfylleri.

En av mätarna, Safe Drive 2, säljs i Sverige trots att den lägsta alkoholnivå Safe Drive 2 kan mäta är 0,3 promille, det vill säga över den svenska gränsen för rattfylleri.

Dessutom anges värdet som en alkoholhalt på 0,3 promille eller lägre, inte hur mycket lägre vilket är väsentligt att veta för den som ska sätta sig bakom ratten.

När flera personer blåser efter varandra i samma mätare är det viktigt att alkomätaren nollställer sig eller rensar systemet mellan de olika blåsningarna.

Två av de testade mätarna - AlcoSafe KX-168 och Alcotector Alkopro-A1 - är klart sämre än övriga på att göra detta.

Flera av mätarna är dessutom känsliga för blåsstyrka, vilket innebär att den uppmätta promillehalten kan variera beroende hur starkt en person blåser.

-Det är inte alls bra. En del människor blåser ju mycket, medan andra blåser mindre, säger provningsingenjör Rauno Pyykkö vid SP som har ansvarat för testerna.

Den alkomätare som klarade sig bäst i testet var Safeway 2000. Sist hamnade Medi Wave MW-675S som bland annat säljs av Kjell & Company.

Testets klart dyraste mätare - Alcotector Alkopro-A1 - placerade sig i mitten.

-Den är egentligen bra, men kräver flera blåsningar för att visa rätt värde vilket inte framgår av manualen. Det borde det göra, säger provningsingenjör Rauno Pyykkö.

Enligt Hans Laurell vid Vägverket kan inte den som åker fast i någon av polisens rattfyllerikontroller skylla på en dålig alkomätare.

-Inte en chans. Det går heller inte, som många tror, att räkna ut vilken promille alkohol i blodet man får av dricka en viss mängd sprit.

Varför inte?

-Promillehalten avgörs av en mängd olika faktorer - givetvis av hur mycket du dricker, men också exempelvis av vad du äter till, hur mycket du väger och i vilken kondition du är i.

MIKAEL BERGLING/ TESTFAKTA.SE

Mer läsning

Annons