Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahtisaari skadar Kosova

Annons

För en vecka sedan överlämnade Martti Ahtisaari sitt betänkande om Kosovas framtid - en nattsvart Balkanolycka. Kompromissplanen saknar både en kompromiss och en plan.

Belgrad, som beskyllts för att obstruera, belönas rikt. Förslaget ger olika rättigheter till olika etniciteter i Kosova, legitimerar de enklaver som Belgrad driver.

Planen försummar det katolska och muslimska kulturarvet och lyfter endast det ortodoxa som skyddsvärt.

Prishtina som generöst erbjudit allt detta i utbyte mot en självständighet, får inte ens en övervakad sådan.

I stället får man rätt "att ansöka om medlemskap i internationella organisationer". Vilka då, undrar man - FIFA? Att man inte ens nämner FN är olycksbådande.

Belgrad har redan hotat att bryta med länder som erkänner ett självständigt Kosova. Förslaget gör Kosova till ett icke-land som Taiwan, version värre. Taiwan kan åtminstone locka investerare, medan det splittrade Kosova lär förbli ett socialfall.

Värst av allt är ändå att det saknas helt framtidsperspektiv. Vad ska locka investeringar till ett så uppsplittrat land? Hur länge ska den utländska ockupationen pågå? Vilka villkor ska uppfyllas för att den ska upphöra?

Ahtisaari har utnyttjat 60 sidor för att formulera avsaknaden av en plan. Tänk dig ett sånt experiment i Sverige: Ge medborgare olika rättigheter, knyt flera landskap till en fientlig regering. Det skulle splittra vårt land på nolltid.

MURAT KOCI

Mer läsning

Annons