Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahtisaari: Självständigt Kosovo bäst

Annons

FN-medlaren Martti Ahtisaari föreslog på måndagen formellt att den serbiska utbrytarprovinsen Kosovo tillerkänns "övervakad självständighet" _ ett förslag som både Serbien och Ryssland redan har förkastat.

"Självständighet är enda möjligheten för ett politiskt stabilt och ekonomiskt livskraftigt Kosovo", förklarar Ahtisaari i den rapport om Kosovos framtid som nu lagts fram i FN:s säkerhetsråd.

"Jag föreslår därför att Kosovos väg till självständighet.|.|. under en första övergångstid övervakas och understöds genom internationell civil och militär närvaro".

Kosovo, som ligger i södra Serbien men vars befolkning till övervägande del är av albansk härkomst, har administrerats av FN sedan 1999. Dessförinnan hade Nato med bombanfall bidragit till att köra ut de serbiska styrkor som utövat hårt förtryck mot den albanska folkmajoriteten.

Efter 13 månaders förhandlingar under Ahtisaaris ledning sade Belgradregeringen och kosovoserberna för en tid sedan nej till självständighet för provinsen och begärde i stället att samtalen skulle fortsätta.

Även Ryssland är emot förslaget. Landets utrikesminister Sergej Lavrov har krävt att större kraft bör läggas på att försöka finna en kompromiss mellan Serbien och Kosovos albanska majoritet.

Kosovoalbanerna har dock godtagit Ahtisaari-planen och sagt nej till några som helst kopplingar till regeringen i Belgrad.

USA slöt upp bakom förslaget på måndagen.

Omkring 10|000 kosovoalbaner dödades och hundratusentals människor flydde från provinsen under kriget 1998_99.

TT

Mer läsning

Annons