Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agerar i Kings anda

Annons

På måndag, den 16 januari, ska Michael Williams i FARR, flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, ta emot det svenska Martin Luther King-priset i Riksdagshuset i Stockholm.

Priset delas ut till en person som agerar i Martin Luther Kings anda.

Bakom priset står Svenska Baptistförbundet, Centrum mot rasism/5 i 12-rörelsen, Afrosvenskarnas riksförbund, Broderskapsrörelsen, Kristna fredsrörelsen och en representant för prisets instiftare, riksdagsman Joe Frans (s).

Motiveringen lyder bland annat: "som ledamot i Sveriges Kristna Råds arbetsgrupp har Michael Williams gjort en oersättlig insats som opinionsbildare och nätverksbyggare. Kunnighet, ödmjukhet och entusiasm karaktäriserar Michael Williams engagemang".

-Det kom som en stor överraskning och jag känner mig hedrad. Det är fint att de valde att fokusera på flyktingfrågan, säger Michael Williams om utmärkelsen.

Svenska Martin Luther King-priset har delats ut en gång tidigare och det var förra året. Då var det Mikael Wiehe som fick priset.

-Det här gör att jag orkar ett tag till, säger Michael Williams.

Han tycker att Sverige kommit långt i fråga om att ta emot flyktingar. Den nya asyllagen anser han vara exempel på en stor framgång. Han förklarar samtidigt att det finns mycket kvar att utveckla.

-Ett område är integrationen, där ser jag en utmaning. Så länge människor riskerar att avvisas till i värsta fall förföljelse och död så måste vi låta dem få vara kvar i landet.

För Williams betyder engagemanget för asylsökandes situation många gånger långa arbetsdagar. När tidningen talar med honom vid femtiden på eftermiddagen i går är han precis på väg att ta tåget hem till Hedemora från sin arbetsplats inom Västerås stift i Västerås.

- Vi håller på att ta tag i det bemötande som asylsökande får i Hedemora. Jag ska träffa en familj i kväll (läs i går kväll) och höra om det blivit någon skillnad, säger han.

Frågan aktualiserades när det för en tid sedan avslöjades att Migrationsverkets dåvarande chef bemötte en synskadad asylsökande på ett kränkande sätt.

- Så ska det inte få gå till, säger Michael Williams.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons