Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägaren har ansvaret

Annons

Ordningslagen säger att fastighetsägaren ska hålla koll på sina tak och rännor. Snö och is som kan rasa ner och skada personer eller egendom på offentlig plats ska omgående avlägsnas.

Den fastighetsägare som inte sköter sin uppgift kan polisanmälas, vilket också skedde i Falun förra veckan, då ett ras från socialtjänstens hus orsakade skador på en bil.

Fastighetsägaren, i det här fallet Falu kommun, anmäldes för brott mot ordningslagen.

Efter den tragiska dödsolyckan i Stockholm ses många Falubor snegla upp mot hustaken och gå lite längre ut i gatan än vanligt, för att vara på den säkra sidan.

Vid plusgrader, som det var i måndags i Stockholm, blir snön tung och kan lätt kana av. Finns det då is med i raset kan konsekvenserna bli svåra. Men det ska vara säkert att gå på gatorna i Falun, menar de fastighetsägare tidningen har talat med.

- Vi kollar till taken kontinuerligt, vi är ju mer vana vid vinter här. Men i Falun har det inte varit några istappar, säger Örjan Willemark, avdelningschef på Arostornet, som äger fastigheter i huvudsak på Slaggatan och Trotzgatan.

Han tillägger att istappar lätt kan bildas om taken är dåligt isolerade, så att värme stiger upp inifrån och smälter snön, som rinner ner och sedan fryses till en istapp.

Steve Snarf är fastighetstekniker på Diös, som äger bland annat Åhlénsfastigheten och huset som hyser Akademibokhandeln på Holmgatan. Han säger till tidningen att man ständigt förebygger snöras.

- Vi har ju 20 års erfarenhet av sådant här. Vi kollar extra så fort det är blåsväder och snödrev, eftersom vi har platta tak. Men i Stockholm har de ju inte ens hunnit röja snö från gatorna.

Hans Persson, chef för Kopparstadens östra område, skrev i går ett brev till fastighetsskötarna för att uppmärksamma olyckan i Stockholm och förebygga att något liknande ska kunna hända i Falun.

- Men det är annorlunda här, vi har ju kvartersvärdar som är ute hela tiden och ser direkt om snön hänger över kanten.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons