Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare till olycksfartyg stäms

Annons

Grekiska myndigheter har för avsikt att stämma rederiet som äger olycksfartyget Sea Diamond till följd av förlisningen i påskhelgen.

Kryssningsfartyget vilar på mellan 90 och 140 meters djup utanför ön Thira (Santorini) efter att ha sjunkit på långfredagen. Nu befaras en miljökatastrof i turistparadiset.

Fortfarande saknas också två av de turister som fanns ombord när Sea Diamond evakuerades på skärtorsdagen, efter att ha gått på grund och fått slagsida.

Djupet gör att det svårt att dyka efter de saknade, far och dotter från Frankrike. Det leder också till att det blir svårt att tömma bränsletankarna.

Kaptenen och fem andra besättningsmän misstänks för brott. De fem anklagas för att genom försumlighet ha vållat haveriet, uppger en källa i det grekiska rättsväsendet.

Besättningen anklagas för miljöbrott och brott mot de internationella sjösäkerhetsföreskrifterna. Alla sex är på fri fot medan utredningen fortskrider, men de riskerar att dömas till upp till fem års fängelse.

Grekiska kustbevakningen har saneringsfartyg på plats, men genom en stämning inför domstol vill staten försäkra sig om att rederiet _ Cypern-baserade Louis Cruise Lines _ tar sitt ansvar för den oljebekämpning som kan bli följden. Det finns 400 ton bränsle i vraket.

Man befarar också att havsströmmarna kan föra Sea Diamond längre ned i djupet, som är stort trots att förlisningen skedde nära land. Ön skapades en gång genom vulkanutbrott och sluttningarna är branta.

Kaptenen på fartyget har också hävdat att det var på grund av strömmarna som Sea Diamond gick på grund, noterar nyhetsbyrån AP.

Sea Diamond byggdes i Finland och tidigare känt som Birka Princess. Det var detta fartyg som användes som "Freja" i tv-serien Rederiet.

När det gick på grund i torsdags fanns 1|200 turister och en besättning på nästan 400 man ombord för en kryssning i den grekiska övärlden. En stor del av resenärerna, som kom från en mängd olika länder, har fått möjlighet att resa hem.

TT

Mer läsning

Annons