Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åg var en bullrande bruksort

Annons


I Falu kommun finns fyra små samhällen som en gång var bullrande industriorter. Järnets väg börjar i Vintjärn där gruvan var en av Sveriges rikaste under 1800-talet. Här hittade torparen Olof Andersson 1725 några konstiga klumpar som visade sig vara fin järnmalm.

Tio år senare köpte Stora Kopparberg sin första andel i gruvan och startade samma år bolagets första järnbruk i Svartnäs, för att tillverka stångjärn som behövdes i Falu gruva.

- De behövde ju spikar, spadar och spett till gruvdriften. 1827 startades masugnen i Åg som en hjälphytta eftersom de inte hann med i Svartnäs, berättar Inga Murmester.

Man kan se i anställningslistor hur verksamheten utvecklats. Dagkarlen blev hyttdräng som blev masmästare. När järnvägen kom 1883 dyker även banmästare, bokhållare och trädgårdsmästare upp. Det blev ett komplett samhälle med skola, tvättstuga, bagarstuga, affär med mera.

Det är svårt att föreställa sig lugna Åg som en bullrande industriort.

- Allt var svart här när hyttan gick, säger Inga Murmester och pekar på svärtan som fortfarande syns i nygrävda land.

Vi går längs den gamla banvallen mot Korsån. Där järnvägen gick finns numera en mjuk promenadväg genom skogen. Korså Bruk var också ett av bergslagets utbruk. Driften kom i gång 1841, även där finns väl bevarade miljöer.

Utbruken ägs numera av stiftelsen Kopparberget som också förvaltar Falu gruva. Inga Murmester jobbar en dag i veckan för stiftelsen.

Hon gläds över att skolorna i Svärdsjötrakten ska börja ett projekt kring bruken, en viktig del av hembygdens historia. Dessutom ska smedjan rustas och användas för pröva-på-smide.

- Eftersom jag själv är från Östansjö måste jag påpeka att byns fäbod fanns här före hyttan. Den var levande fram till 1960-talet. Vad jag förstår hade fäbodfolket och de från bruket bra kontakt. Fäbodkullorna brukade gå ner till masugnen när det var utslag och njuta av gnistregnet. Och brukspojkarna friade säkert åt andra hållet. Korna gick på skogen så det gjorde inget att det var sotigt, säger Inga.

Hon hoppas att det snart kommer skyltar som berättar om kulturmiljöerna.

- Det står högst upp på önskelistan. Vi har ju guidade visningar, och det går att boka egna turer genom turistbyrån. Men intresserade måste få möjlighet att hitta rätt på egen hand, säger Inga Murmester.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons