Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikanska krigsvåldtäkter utreds

Annons

Våldtäkter och andra sexuella övergrepp tycks ha varit de vanligaste krigsbrotten i samband med strider i Centralafrikanska republiken 2002_2003.

Nu ska Internationella brottmålsdomstolen utreda förbrytelserna.

Efter ett misslyckat kuppförsök i Centralafrikanska republiken i oktober 2002 utbröt strider mellan regeringsarmén och kuppmakarna. I samband med striderna utsattes civilbefolkningen för soldater som plundrade och dödade, men framför allt våldtog. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag uppger att det är första gången sedan man började sitt arbete som man utreder krigsbrott där antalet misstänkta sexualbrott är betydligt fler än andra våldshandlingar.

ICC har fått vittnesmål om minst 600 våldtäkter, varav många utförts på offentliga platser och inför ögonen på anhöriga. Ännu har inga förövare identifierats, men anklagelserna riktas mot bland andra Jean-Pierre Bembas milis från grannlandet Kongo-Kinshasa. Bemba och hans soldater bjöds in av den dåvarande presidenten i Centralafrikanska republiken, Ange-Félix Patassé, för att slå ner kuppförsöket. Organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter har vittnat om att Bembas milis systematiskt våldtog kvinnor och utförde andra grymheter.

Domstolen i Haag _ världens första permanenta krigsbrottsdomstol _ tog över fallet i slutet av 2004 sedan Högsta domstolen i Centralafrikanska republiken sagt att man inte klarar av att utreda anklagelserna. Den internationella domstolen får bara börja utreda krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord när något av medlemsländerna förklarat att det nationella rättssystemet inte har de resurser som krävs.

Det här är ICC:s fjärde utredning om krigsbrott efter granskningar av liknande brott i Kongo-Kinshasa, Uganda och Sudans Darfurregion. Domstolen inrättades efter ett fördrag som slöts i Rom 1998 och stöds av 104 länder, men inte av Ryssland, Kina och USA.

TT

Mer läsning

Annons