Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghanska konstskatter tillbaka

Annons

Över 1|400 ovärderliga konstföremål plockades upp ur en container i nationalmuseet i Kabul på lördagen. En del av det afghanska kulturarvet har återbördats efter att ha räddats undan krigsårens plundringar.

Bland de värdesaker som sedan slutet av 90-talet förvarats i Schweiz finns det såvitt känt enda kvarvarande föremål som Alexander den store anses ha vidrört _ en fallosformad sten från den antika afghanska staden Ai-Khanum.

Nationalmuseet i Kabul grundades 1930 och byggde upp en imponerande samling föremål från den afghanska historiens skiftande epoker. Från inbördeskriget under kommuniståren på 80-talet utsattes samlingarna för vandalisering och plundring och det delvis sönderskjutna museet tvingades så småningom stänga i brist på skydd, pengar och besökare. Delar av samlingarna dök upp på antikmarknader runt om i världen och experter sörjde över att det afghanska kulturarvet till stor del föreföll förskingrat för evigt.

För ett par år sedan kom det fram att förstörelsen inte varit fullt så omfattande som befarat. Då avslöjades att förutseende museitjänstemän på ett tidigt stadium under orosåren hade gömt undan många av dyrgriparna i bankvalv och på andra hemliga platser runt om i Kabul.

De föremål, många tusentals år gamla, som i veckoslutet fördes tillbaka till Kabul har förvarats i Schweiz efter ett sällsynt gemensamt initiativ 1998 av delar av talibanmilisen och dess fiender i Norra alliansen. Mer sansade talibanledare, bland dem utrikesministern Wakil Ahmed Muttawakil, fruktade att hårdföra kommendanter skulle förstöra allt vad som fanns av förislamiska kulturföremål, så som senare skedde 2001 när de världsberömda Buddhastatyerna i Bamiyan sprängdes sönder.

En stor del av den samling som inrymts i världens kanske enda exilmuseum donerades av afghaner i förskingringen som lyckats rädda undan föremål. I den container som öppnades på lördagen fanns allt från dyrgripar från Alexander den stores tid till 100-åriga tofflor och flugsmällor.

Nationalmuseet i Kabul återöppnades i oktober 2004 efter omfattande restaurering. Mittemot står dock fortfarande det kungliga sommarpalatset Darulaman som ett sorgligt skelett.

TT

Mer läsning

Annons