Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghanistans flygbolag i riskzon

Annons

Afghanistans statliga flygbolag Ariana står inför konkurs på grund av korruption och vanskötsel. Det äger sju flygplan och har ändå hela 1|800 anställda.

Ariana har funnits i 52 år och överlevde exempelvis talibanernas styre. Om det går under nu under president Hamid Karzai, stärker det bilden av honom som ledare för en totalt korrumperad regim.

EU-länderna har förbjudit Arianas flygningar på grund av den låga säkerheten. Varken den amerikanska ambassadens personal i Kabul eller FN-anställda får använda Ariana. Numera flyger de sju planen mest till Förenade arabemiraten, Indien och Turkiet.

En tidigare ansvarig för underhåll vid Ariana _ Yousuf Sultani, numera bosatt i USA _ berättar för AP att det räcker att betala en summa pengar till "säkerhetsavdelningen" för att få licens som pilot eller mekaniker. Detta är å andra sidan inte så farligt som det låter, eftersom underhållsavdelningen har 500 anställda på papperet men endast 30 av dem någonsin infinner sig till arbetet.

Transportministern Niamatullah Ehsan Jawid medger att omfattande korruption har garanterat att Ariana inte ger någon vinst.

När USA angrep Afghanistan 2003 förstörde amerikanskt flyg sex av Arianas passagerarplan på marken. Efter kriget har omvärlden givit omfattande stöd åt Ariana. Indien skänkte ett antal Airbus, och Boeing har gång på gång gått med på att betalningar skjuts upp.

Regeringen gör just nu en beräkning av vilka tillgångar Ariana äger vid en eventuell konkurs. Samtidigt försöker ägaren _ den afghanska staten _ finna privata finansiärer beredda att rädda Ariana, som är skyldig ett antal företag 300 miljoner kronor.

TT

Mer läsning

Annons