Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokater underkänner Guantánamoåtal

Annons

Åtalet mot den australiske Guantánamofången David Hicks är fabricerat, hävdar hans advokater. De menar att åtalet undergräver den amerikanska militärdomstolens legitimitet.

Hicks är den förste Guantánamofånge som får en rättegång. Han åtalas för att ha givit "materiellt stöd till terrorism". Den ursprungliga anklagelsen mot Hicks var emellertid försök till mord. Enligt Hicks advokat, major Michael Mori som utsetts av USA:s försvarsdepartement, visar detta att åklagaren saknar bevis mot hans klient. Mori ifrågasätter åtalet som det nu är utformat, eftersom det misstänkta brottet inte var orsaken till Hicks gripande.

De militära åklagarna har replikerat att brottet visst var straffbart när Hicks greps, om än inte inom det militära rättssystemet. Därför har åtalet justerats så att han kan åtalas vid en militärdomstol, sade de.

Kritiker menar att rättsprocessen är orättvis, eftersom den förvägrar de åtalade grundlagsskyddade rättigheter. Hicks far Terry sade i ett uttalande att det är oacceptabel att domstolen godkänner hörsägen och framtvingade erkännanden.

Australiens regering har kritiserats för att inte ha gjort tillräckligt för att få Hicks överförd till hans hemland. Australiens premiärminister, John Howard, uttryckte på fredagen sitt förtroende för militärdomstolens arbete, men beklagade att åtalet dragit ut på tiden.

Hicks, vars mor är brittisk, har nu ansökt om medborgarskap i Storbritannien i hopp om att få bättre stöd där.

Enligt Hicks brittiska advokat, Stephen Grosz, uppger han att han blivit misshandlad, hotad, drogad och förvägrad sömn i samband med förhören. Till slut var han redo att gå med på vad som helst, bara tortyren upphörde.

TT

Mer läsning

Annons