Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ada Cavazzani och kraftvärmeverket

Annons

Strax före jul skickade jag ett e-mejl; Ada, isen ligger blank som en spegel, det är dags att åka skridskor. Hon svarade med sin italienska direkthet; jag kommer till nyår, jag flyger med KLM över Amsterdam.

Sedan började det snöa.

Ada är en nyfiken person. Hon vill veta allt och hon är på jakt efter det som är bra i livet och i samhället. Hon är ganska kritisk mot det som inte är förnuftigt. När hon pekade på kraftvärmeverkets rykande skorsten anade jag oråd. Jag försökte blidka henne; den där värmer upp hela staden, det bygger på förnybara bränslen och den producerar el också. Hm, sa Ada, vem äger den? Det gör vi som bor i den här staden sa jag. Ada knyckte på huvudet, nästan förnärmat. Så bra kan det inte vara. Kör dit sade Ada, jag vill se det där stället genast.

Vi körde upp till entrén och blev väl mottagna. Vi fick se den stora skruven som matar in spån och bark och skogsflis i pannan där det virvlar runt och förintas i fluidbädden.

Kraftvärmeverket i Falun ger 140 GWh värme per år och 40 GWh el per år. Förnybara bränslen, modernaste reningsteknik. Bränslet kommer från skogarna runt Falun, ungefär en 8-milaradie och askan förs tillbaka som näring till skogen. Den rykande skorstenen släpper mest ut vattenånga. Ada Cavazzani var mållös inför denna uppvisning i hur man kan bygga miljövänliga tekniska system på lokala resurser: This is very clever.

Jag tänker på hur det såg ut för 25 år sedan när vi flyttade till Falun. Tusentals skorstenar släppte ut sin äckliga svavelhaltiga rök som låg som ett tungt lock över staden. Nu är det snart bara kraftvärmeverkets skorsten som ryker och den släpper nästan bara ut vattenånga. När Ada kommer tillbaka från ännu en skidtur på sjön frågar hon hur snön kan vara så vit dag efter dag. Brukar inte snö bli mörk när den ligger på marken? Nej, inte om man inte smutsar ner den.

Men Ada vill veta mera. Hur gick det till när ni gick från olja till biobränsle? Var det en stark social rörelse som krävde detta? Ja, miljön var en viktig politisk fråga. Är det verkligen sant att detta är i kommunens ägo, att det är invånarnas egen anläggning? Är människor stolta över ett energisystem som så väl tar vara på naturresurserna? Här blir jag tvungen att svara att nej, faktiskt inte. De flesta vet nog inte ens om det.

Ada stirrar på mig med en krävande blick. Ser inte ni svenskar att ert samhälle är mycket väl organiserat? Nej, svarar jag. Folk blir rasande om det är upptaget när de ringer till vårdcentralen. Välfärdsstaten födde förväntningar som aldrig kommer att kunna infrias. Vår offentliga debatt är kritisk på gränsen till självpiskande. Hur fick vi för oss att vårt samhälle är så dåligt? Det ska vi prata om nästa gång Ada kommer.

ERIK WESTHOLM ERIK WESTHOLM ÄR KULTURGEOGRAF VID HÖGSKOLAN DALARNA.

Mer läsning

Annons