Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Accepterat miljöbrott

Annons

Kvällspromenader i den av konungen "miljöprisade" staden Borlänge kan vara ganska mysiga ända tills man närmar sig Maserfrakts region och dess närhet på Norra industriområdet.

Där gäller inte tomgångskörningsregeln på en minut.

Där kan långtradare och övriga fordon stå i timtal med motorerna på tomgång under sena eftermiddagar, kvällar och nätter. Alla årstider.

Varmt eller kallt väder spelar ingen roll.

Vi vet att både miljöskyddskontor, miljönämnd och polis känner till missförhållandet, men ingenting görs, trots vetskapen om att det handlar om miljöbrottslig verksamhet som faktiskt är straffbar.

Det sker kväll efter kväll, natt efter natt, året runt fortsätter denna olagliga tomgångskörning, och förövarna kan tryggt fortsätta.

Ingen blir tillsagd. Tomgångskörarna vet att de inget riskerar.

På Norra industriområdet skulle media kunna göra ett verkligt scoop om hur det står till med tomgångskörningen i Borlänge kommun.

Det är bara att besöka ett antal platser i närheten av Maserfrakt eller något som möjligen kan heta Lagerhotellet, eller terminalen där vi stundtals kunnat räkna upp till 15 fordon, som i olika omgångar stått med motorerna påslagna allt ifrån en timme till en timme och 30 minuter, i plusgrader.

Vissa kvällar och nätter kan det givetvis vara lite lugnare, men bara lite. Under helger har vi endast noterat något enstaka fall.

Vi har dessutom vid våra promenader sett en iögonfallande stor gul skylt vid Maserfrakts grindar, med (ironiskt nog) texten: Tomgångskörning förbjuden.

FLANÖREN

Mer läsning

Annons