Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abortlagen ligger fast

Annons

Socialminister Göran Hägglund vill inte ha några förändringar av lagen som reglerar svenska kvinnors rätt till abort.

Men han kläms från två håll.

Många i de egna leden vill ha skärpta regler medan det inom andra partier i den borgerliga alliansen finns krav på lättnader.

Enligt abortlagen gäller fri abort fram till utgången av den 18:e graviditetsveckan. Fram till vecka 22 kan sedan socialstyrelsen ge tillstånd om det finns synnerliga skäl, exempelvis om kvinnan är svårt sjuk eller fostret skadat.

Vid partiets riksting i Sundsvall i slutet av juni väntas en het debatt om abortfrågan. I motioner till kongressen finns krav på att sänka gränsen för fri abort till den 12:e veckan, som i Danmark, liksom den övre gränsen.

Att tillåta fri abort bara till 12:e veckan kan få en motsatt effekt, tror Hägglund. Kvinnor som är osäkra på om de vill göra abort måste få möjlighet att noga tänka över det. Om inte finns risk för att de tar det säkra före det osäkra och genomför aborten, resonerar han.

Han konstaterar också att Socialstyrelsen kan utforma den övre gränsen i takt med att tekniska framsteg görs, påpekar han.

I stället vill partiledningen gå kritikerna till mötes genom att göra en översyn av det medicinskt-etiska programmet. I det ingår abortfrågan och partistyrelsen skriver i sitt yttrande att den övre gränsen "kan komma att behöva diskuteras".

Inom partiet finns också kritik mot att socialministern inom kort lägger fram ett förslag om att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige. En enig partistyrelse ställer sig dock bakom det.

Samtidigt finns inom andra borgerliga partier krav på att lätta på lagen och låta barnmorskor få utföra medicinska aborter.

Kenneth Johansson (c) som sitter i Socialstyrelsens styrelse tänker ta ett initiativ för att frågan utreds.

Även folkpartiets gruppledare Johan Pehrson vill se en sådan förändring.

Men Hägglund säger nej. Han anser att det inte finns tillräckligt starka skäl och han vill att ansvaret ska ligga kvar hos läkarna.

TT

Mer läsning

Annons