Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abbas-styrkas högkvarter sprängt

Annons

13 medlemmar av president Abbas säkerhetsstyrka dödades när Hamasmedlemmar sprängde deras högkvarter i Khan Yunis i södra Gazaremsan, enligt en presidentrådgivare.

Ögonvittnen och säkerhetskällor sade till AFP att byggnaden totalförstördes i explosionen.

Två palestinier anställda av FN-organet Unrwa har också skjutits ihjäl i Gazaremsan.

Talesmannen Christopher Gunness säger att dödsfallen, FN:s första i de palestinska strider som flammade upp förra året, leder till att delar av Unrwas verksamhet i Gazaremsan stoppas.

Uppenbarligen träffades båda två av förlupna kulor, den ena i tisdags och den andra på onsdagen.

Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna utfärdade tidigare ett ultimatum till al-Fatahs säkerhetsstyrkor, som uppmanas att lämna över alla vapen senast klockan 18 på fredag svensk tid.

"De som vägrar kommer att räknas som efterlysta av al-Qassam-brigaderna", skriver gruppen i ett uttalande.

Gårdagens strider mellan de rivaliserande rörelserna Hamas och al-Fatah krävde 27 människoliv och minst 70 skadade.

Om inget görs omedelbart riskerar våldet att sprida sig även till Västbanken, varnade den palestinske utrikesministern Ziad Abu Amr. Framför allt behövs akut finansiellt stöd till Palestinska myndigheten, framhöll han.

Ett tusental människor vandrade trots striderna genom Gaza stad och skanderade "Sluta döda" _ och utsattes då för beskjutning. Fem av fredsdemonstranterna skadades, rapporterar Reuters. En av dem, en 16-årig pojke, dog senare av sina skador. Det var inte klart vem eller vilka som besköt dem.

På en presskonferens i det som i praktiken är palestiniernas huvudstad, Ramallah på Västbanken, framträdde en oroad president Abbas.

Den så kallade Kvartetten med USA, Ryssland, EU och FN, som försöker mäkla fred i Mellanöstern, ströp allt bistånd till palestinierna i fjol då terrorstämplade Hamas vann valet och bildade regering. Först efter en lång tids påtryckningar gick Hamas i våras med på att släppa in al-Fatah i en samlingsregering.

I måndags meddelade EU att biståndet till palestinierna delvis återupptas.

TT

Mer läsning

Annons