Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abbas i Stockholm: Häv sanktionerna

Annons

Förståelse men inga löften om hävda sanktioner mötte palestiniernas president i Stockholm.

Socialdemokraterna anser att det är dags att samarbeta "fullt ut" med den palestinska regeringen _ även Hamasministrar.

Mahmud Abbas var tydlig i sitt krav på Sverige och resten av världssamfundet när han mötte pressen efter sitt möte med statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen:

Blockaden Abbas syftar på är stoppet för direkt bistånd till Palestinska myndigheten och kapningen av alla förbindelser med palestiniernas regering som EU införde efter den terrorstämplade Hamasrörelsens seger i parlamentsvalet i januari förra året.

I år har Hamas och president Abbas Fatahrörelse efter såväl gatustrider som svåra och långa förhandlingar bildat en samlingsregering. Sverige och andra EU-länder har träffat nya ministrar som inte tillhör Hamas, men vägrar träffa islamiströrelsens företrädare. EU har också behållit stoppet för direktbistånd.

Abbas har varnat att den bräckliga enigheten med Hamas riskerar att falla samman om inte världssamfundet tydligare visar sitt stöd för regeringen. Norge har som första land i väst normaliserat relationen till ministären, och Bildt antydde att en förändring vad gäller biståndet kan vara på väg i EU.

Socialdemokraterna har ett mångårigt samarbete med al-Fatah, och tidigare på dagen träffade Abbas den nya partiledaren Mona Sahlin. Hon tycker att Sverige och EU bör följa Norges exempel och återuppta kontakterna med palestiniernas regering, utan restriktioner.

I samband med Abbas besök undertecknade Sida ett nytt avtal som lovar 160 miljoner kronor i bistånd till palestinierna fram till sista juni nästa år. Summan motsvarar knappt hälften av det totala svenska biståndet till palestinierna.

Avtalet innebär ingen större ökning av Sveriges bistånd till palestinierna, i stället är tanken att avtalet ska göra biståndet mer "förutsägbart och långsiktigt", heter det i Sidas pressmeddelande. Pengarna går inte till Palestinska myndigheten utan till PLO och president Abbas kansli.

TT

Mer läsning

Annons