Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abba-duo vann strid om musikal

Annons

Björn Ulvaeus och Benny Andersson vann tvisten i Stockholms tingsrätt om vem som skrivit manuset till musikalen Kristina från Duvemåla.

De fick rätten på sin sida om att stryka dramatikern Carl Johan Seth som upphovsman.

Tingsrätten skriver i sin dom att även om dramatikern Carl-Johan Seth skrivit ett manus som heter Kristina från Duvemåla, är det inte hans manus som kommit till användning i musikalen.

Domstolens slutsats är i stället att musikalens manus har skrivits av regissören Lars Rudolfsson och dramaturgen Jan Mark. Enligt rätten skiljer sig de båda manusen så mycket från varandra att de inte kan sägas vara lika i upphovsrättslig mening.

Tingsrätten slår också fast att Carl-Johan Seth inte har någon upphovsrätt från Kristina från Duvemåla. Ulvaeus och Andersson har därför inga skyldigheter att betala upphovsrättsersättning till honom.

Rättegången mellan ex-abborna och Carl Johan Seth i februari var intressant ur flera aspekter. Den gav en mer detaljerad inblick i hur Björn|&|Benny arbetar än vad som beskrivits i någon dokumentär och den visade också hur oerhört komplicerad upphovsrätten kan vara.

Seth samarbetade med Andersson och Ulvaeus under flera år i början av 1990-talet och hans jobb var att skapa ramberättelsen till musikalen. Inför domstolen vittnade dock hans tidigare kollegor under ed om att hans manus var oanvändbart och att det var regissören Lars Rudolfsson och dramaturgen Jan Mark som skrev manuset som slutligen användes.

Carl Johan Seth hävdade att deras insats bara var en normal bearbetning av hans manus och han påpekade också att Andersson och Ulvaeus så sent som dagarna före premiären skrev under ett avtal där hans upphovsrätt bekräftades.

När rättegången avslutades förklarade Björn Ulvaeus och Benny Andersson att musikalen aldrig mer kommer att spelas på scen om domen inte går deras väg.

TT

Mer läsning

Annons