Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB nära att få HVDC-projektet vid Gulfen

Annons

Likströmsdelen motsvarar över ett halvårs full produktion i Ludvika. Stationen som nu hägrar för ABB är nästan i klass med Garabiprojektet mellan Argentina och Brasilien.

ABB och kunden inlett diskussionen om teknikaliteterna som i augusti kan komma att ge ABB i Ludvika ett HVDC-projekt i två miljardersklassen, eller motsvarande 1 500 manårs arbete i Ludvika.

Hela projektet är värderat till runt nio miljarder kronor.

Hela 45 företag var förkvalifiserade till de fem delprojekten i den 90 mil långa 400 kilovoltslänken. ABB är ensamma om att vara kvalificerade i samtliga fem delupphandlingar.

Det är delupphandlingen av de tre HVDC-stationerna som ska byggas i Al Fadhili i Saudiarabien som tilldrar sig huvudintresset för ABB i Ludvika. Denna station får tre 600 megawatts likströmsstationer av typen "back-to--back" som ska möjliggöra att Saudiarabiens 60 hertznät kan kopplas samman med den nya 400 kilovoltslänken på 50 hertz frekvens mellan Kuwait, Quatar och en sjökabeln till Bahrain.

HVDC-systemet är tänkt att köras på inledningsvis 1 200 megawatt med det tredje steget som reserv och som en förberedelse för ökad elhandel när Gulf Interconnection byggs ut med ytterligare två faser.

Inom ABB talar man nu också om BPs Valhallperojekt i Nordsjön med en 80 megawatts dubbel HVDC Lightkabel på 292 kilometer som en kommande realitet i höst.

Däremot finns det djup tveksamhet till om det blir en nedgrävd HVDC Lightkabel i "södra länken" mellan Hallsberg och Malmö. Det trots brevet till regeringen om de 2 000 jobben från Jacob Wallenberg och Michael Treschow.

En källa i ABB beklagar att politikerna hellre gömmer sig bakom lagen om offentlig upphandling än att tar strid för de 2 000 nya svenska jobben.

Trots detta finns det förhoppningar kvar om att Svenska Kraftnät i augusti bestämmer sig för att bygga "södra länken" som ett demonstrationsprojekt för kabelteknik.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons