Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB ligger lägst i HVDC-anbud

Annons

ABB har lämnat lägst anbud i den första anbudsomgången i HVDC-projektet mellan det ryska 750 kilovoltsnätet i Kernovo till Fingrids 400-kilovoltsnät i Mussalo i Finland.

HVDC länken blir om den blir byggd på 1000 megawatt. De dubbla kablarna blir 150 kilometer långa visar United Powers rapport.

ABB har lämnat ett bud två HVDC-stationer om vardera 1100 megawatt. De är enligt budet är värda 1,5 miljarder kronor och de två kablarna är värderade till 835 miljoner kronor. ABB:s bud är på 245 miljoner euro.

Siemens och Nexans har lämnat ett anbud på totalt 307 miljoner euro och konsortiet Areva-Pirelli ett bud på 354 miljoner euro.

Som tidningen nyligen kunde rapportera så är Finlands motsvarighet till Svenska Kraftnät mot en kabel till Finland utan man vill hellre att den dras direkt till Sverige.

Timo Toivonen, vd i Finska kraftnätsbolaget Fingrid bedömer nämligen att det skulle kosta 1,7 miljarder euro, över nio miljarder kronor att uppgradera det finska elnätet för att klara vidareexporten av 1 000 megawatt rysk el efter den svenska elintensiva industrins, BasEl:s importavtal med ryska United Power.

Om man skulle dra kabeln till Sverige i stället och bygga en runt 600 kilometer lång kabel skulle kabeldelen av projektet öka från 90 miljoner euro till 360 miljoner euro, alltså ett ABB-projekt för enheterna i Ludvika och Karlskrona för i storleksordningen fem miljarder kronor.

United Power och Basels el-projekt var tänkt att börja gälla från 2009.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons