Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-ingenjörernas löneläge förbättras

Annons

Lönestatistiken för 2004 för landets civilingenjörer är nu klar och den visar att det relativa löneläget för ingenjörer i ABB Power Technologies AB, som har huvudverksamheten i Ludvika, är 96,6 procent.

Swedpower AB som också har verksamhet i Ludvika har ett relativt löneläge på 92,9 procent. I Borlänge finns SSAB Tunnplåt där lönen är på 94,9 procent av medellönen.

Bäst betalda är civilingenjörerna på Capgemini och IBM i Sverige som har närmare 111 procent.

Civilingenjörsförbundets statistik redovisar medellönen för de 53 företag i Sverige som har flest civilingenjörer.

- Mäter vi samtliga civilingen-jörer inom svenska ABB, där Västerås är flest och Ludvika kommer därefter, så är det relativa löneläget 95,7 procent. 1991 låg vi nere i den verkliga botten med ett löneläge på 89,7 procent, säger Nordqvist.

NLT som utförligt genom åren rapporterat om ibland ros men oftast ris till ABB konstaterar att denna förbättring innebär att medellönen inom ABB nu är nästan på kronan 41 000 kronor:

- Hade vi legat kvar där nere så hade vi i genomsnitt tjänat 2 450 kronor mindre i månaden i dag, konstaterar fackordföranden.

I kronor betyder det att civilingenjörerna kapat åt sig ett löne-utrymme under dessa år inkluderande sociala omkostnader som är på hela 90 miljoner kronor årligen.

- Förutom att ABB tvingats att inse att de måste betala mer marknadsanpassade löner så visar utfallet på sex procentenheter att hårt fackligt arbete bland våra förtroendevalda i Ludvika och Västerås gett resultat. Det här ska ses som en positiv signal att lokalt fackligt arbete lönar sig, anser Nordqvist.

Metallklubbens ordförande, Rolf Häggman, berättar att de nyligen hade Bertil Nordqvist som gäst på en klubbordförandekonferens och lärde sig knepen som civilingenjörerna tillämpat.

- Så vi är väl informerade om deras framgångar. Vi är mycket avundsjuka och tycker att vi är väl värda samma pengar om inte mer därtill, säger Rolf Häggman som är kritisk till att löneökningarna sätts i procent och inte i kronor.

SIF-tjänstemännen vid ABB-enheterna i Ludvika har efter årets påslag en genomsnittslön på cirka 25 000 kronor. Metalls medlemmar tjänar i genomsnitt 115,85 kronor per timme vilket motsvarar en genomsnittlig månadslön på 20 275 kronor.

Ledarna inom ABB har bara de nya lönerna klara för 40 procent av sina medlemmar och kan därmed inte bedöma sitt löneläge.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons