Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB fick HVDC-uppgradering

Annons

ABB lämnar ingen uppgift på ordervärdet.

ABB har av danska Energinet.dk och norska Statnett valts för att uppgradera kontrollsystemet för de 30 år gamla HVDC-länkarna Skagerrak I och II med ABB:s beprövade system kallat MACH 2.

Danska Energinet.dk:s budget för sin halva del av projektet är 40,1 miljoner danska kronor vilket torde betyda att ABB vunnit ett projekt värt ungefär 100 miljoner svenska kronor.

MACH 2 systemet är en renodlad Ludvikaprodukt.

- ABB:s spjutspetsteknik för HVDC-kontroll, MACH 2, kommer att öka nättillförlitligheten. Att uppgradera kontrollsystemen kommer att öka HVDC-länkarnas livslängd med ytterligare 30 år, säger Samir Brikho, chef för ABB:s division Power Systems.

Projektledaren Staffan Andersson har en mycket enkel förklaring till vad ABB gör i sitt projekt.

- Det handlar om att vi ska byta hjärna i HVDC-länkarna. MACH 2-systemet ersätter ett gammalt analogt system med ett modernt digitalt med ett gränssnitt som dagens operatörer känner igen sig i. Med den nya kontrollanläggningen kommer inte mer effekt att kunna överföras men man kan styra och kontrollera länkarna mer effektivt och så får de ett bättre skydd, förklarar han.

ABB:s Skagerrakprojekt är en milstolpe i HVDC:s historia och var bland de första kabelarna som byggdes helt och hållet med tyristorventilteknik när de togs i drift 1976 respektive 1977.

MACH 2-systemet är nu världens mest använda kontrollsystem för HVDC och FACTS med över 400 system i drift. Det används i alla typer av HVDC-installationer från små och mycket efterfrågade HVDC Light-installationer till stora 3 000 megawatts kraftlänkar.

- Dessutom har vi nyligen gjort en pilotinstallation i ett vanligt växelströmsställverk i Ulricehamn så MACH-systemet vinner nya tillämpningar, säger Andersson.

- Vi är väldigt glata över att ha vunnit dessa projekt för det visar att våra gamla HVDC-kunder väljer att investera i tekknik som gör att man kan köra länkarna längre.

ABB i Ludvika har tidigare, 2004, vunnit ett par liknande uppgraderingsprojekt i USA. Det gällde den Aseabyggda länken CU som togs i drift 1979 och i den av general Electric byggda länken Square Butte.

- Det finns dessutom en rad andra gamla HVDC-länkar som togs i drift för 20-25 år sedan som är behov av utbute av sina kontrollanläggningar så vi diskuterar uppgraderingar av flera länkar runt om i världen, berättar Staffan Andersson.

ILLUSTRATION: ABB BO JOFFER

Mer läsning

Annons