Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB får tillbaka Bakunprojektet

Annons

Nyhetsbyrån AFX och Business Times i Malaysia rapporterar på onsdagsmorgonen att företaget Sime Darby Bhd i Malaysia inom de närmaste dagarna räknar med att få malaysiska statens kontrakt på en sjökabeln i Sydkinesiska sjön mellan ön Borneo och det malaysiska fastlandet.

Sime Darby kommer i sin tur att ge underkontraktet på sjökabeln till ABB skriver tidningarna.

ABB vann Bakunprojektet 1996 men kontraktet annullerades 1997 i samband med Asienkirisen.

Det var ABB:s dåvarande kraftöverföringschef, Göran Lindahl, som vann projektet till ABB. Kort tid efter att kontraktet var undertecknat efterträdde Göran Lindahl Percy Barnevik som koncernchef i ABB. Lindahl hävdade sedan under sin tid som koncernchef att ABB hade ett juridiskt bindande kontrakt men att projektet var senarelagt. Efter att Lindahl lämnat ABB avslöjade företaget att man inte fann denna bindning om att kabelprojektet skulle återupptas.

Men innan dess var Bakunprojektet ABB-koncernens största projekt och omfattade bygget av Bakundammen på 2400 megawatt i Sarawakprovinsen och svenska delen av ABB skulle leverera HVDC-länken.

HVDC-projektet motsvarade 7000 årsarbetstillfällen i Sverige.

När projektet senarelades blev det varsel i både Ludvika och Karlskrona.

Sedan ett antal år utvecklas Bakunprojektet av bland annat Sime Darby.

Det ursprungliga HVDC-projektet omfattade en 670 kilometer lång bipolär HVDC-linje på land på 500 kilovolt från Bakun till Tanjung Parih i Sarawakprowinsen. I Tanjung Parih övergick kraftlänken till tre 670 kilometer långa HVDC-sjökablar på vardera 700 megawatt.

Ludvika skulle då bygga två HVDC-stationer, en i Bakun och den andra i Tanjung Tenggara på fastlandet. Karlskrona hann inleda produktionen av kablarna men avbröt detta när de första krissignalerna kom.

Det är ännu inte känt om ABB får tillbaka projektet i samma omfattning som 1996 eller om det blir fler eller färre kablar.

Sieme Darby värderar det kommande kontraktet till 15 miljarder malaysiska ringgit, motsvarande 30 miljarder kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons