Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB får HVDC-order i USA

Annons

Kraftbolaget Public Service Company i New Mexico (PNM) har gett ABB order på att uppgradera både kontroll- och ventilkylsystem i det befintliga ABB HVDC-systemet Blackwater som levererades av Brown Boweri 1985.

-Nya behov i energisystem, som till exempel integrering av vindenergi, kräver ytterligare kontrollegenskaper som nu införs, säger Per Haugland, global chef för enheten Grid Systems.

Den totala uppgraderingen kommer ytterligare att förlänga livstiden på omriktarstationerna.

Ett modernt torrt kylningssystem från ABB-enheten Swedwater i Landskrona kommer att ersätta det ursprungliga vattenbaserade kylningssystemet. Det kommer att eliminera användningen av otillräckliga vattenresurser i stationen som ligger i ett mycket kargt landskap.

ABB:s MACH 2-system är världens mest använda kontrollsystem för HVDC och FACTS med över 400 system i drift ska installeras . Det används i alla typer av HVDC-anläggningar från små men krävande HVDC Light-anläggningar till stora 3 000 megawatts kraftlänkar som dem ABB levererat till Kina.

HVDC-systemet levereras från ABB i Ludvika.

Det handlar om uppgradering av en mindre HVDC-station på 200 megawatt.

ABB släpper inte någon uppgift på ordervärdet men när kunden förberedde upphandlingen bedömdes den komma att kosta 12,5 miljoner dollar, cirka 90 miljoner kronor.

ABB har den största erfarenheten av uppgraderingar inom HVDC-industrin. De senaste projekten omfattar HVDC-länkarna Square Butte och CU i USA samt Skagerrak-kablarna 1 & 2 mellan Danmark och Norge.

I omriktarstationen Apollo i södra Afrika uppgraderas både ventiler och kontrollutrustning.

ABB hoppas också på att vinna modernisering och uppgradering av de av de gamla HVDC-stationerna Songo i Chaorabassalänken i södra Afrika, Intermontain i USA, Nya-Zeedandslänken och Inga-Kolwezi i Kongo. Det finns ett tio-tal gamla HVDC-projekt som har behov av att modernisera sina skydds- och kontrollsystem och i vissa fall uppgraderas för att överföra mer kraft.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons