Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB fällde hemlig elkartell

Annons

De bötfällda bolagen är franska Alstom Holding S.A., österikiska VA Tech T&D GmbH, tyska Siemens AG och två dotterbolag till franska Areva.

Kartellen har delat upp marknaden i Ungern i 15 års tid och har varit verksam i minst 13 projekt mellan åren 1991 och 2004.

ABB som också var medlem i kartellen slipper böter då ABB-koncernen medverkat till att avslöja kartellen.

Elkarteller är inget nytt. Den internationella elkartellen International Electrical Association har varit verksam sedan 1930-talet och avslöjades av amerikanska konkurrensmyndigheter först 1980. Kartellen utbytte prisinformation mellan medlemsföretagen och gällande bland annat transformatorer och högspänningsbrytare. Kartellen delade också upp marknaderna.

Asea gick med i kartellen 1956 och uppgavs ha gått ur den på 1970-talet. Men så sent som i slutet av 1980-talet utreddes misstankar om marknadsuppdelning på svensk marknad på transformatorer då österrikiska Elin (nu VA Tech/Siemens) lämnade uppgifter om kartellen.

Ungernaffären kommer troligen att svälla.

EU-kommissionen håller för närvarande på att granska den kartell som ABB:s internrevision avslöjade 2004 inom gasisolerade ställverk, GIS, och som fått ABB-chefen Josef Dürr på fall och Jens Birgersson satt på undantag.

ABB:s avslöjande ledde till tillslag mot Siemens, VA Tech och Arevas GIS-verksamheter. Kommissionen väntas snart att fälla ett avgörande om prissamarbetet på EU-basis.

ABB:s avslöjande innebär att de nio europeiska GIS-tillverkare och de fem japanska som fanns i den ursprungliga GIS-kartellen som bildades 1988 nu håller på att utredas.

Asea i Ludvika var därmed antagligen en av deltagarna i GIS-kartellen.

I Saddams så kallade supergridprojekt i Irak så arbetade BBC och Asea tillsammans och betalade ut mutor, eller kommissioner som det kallades, för att få projekten. Ludvikas direkta inblandning i GIS-kartellen försvann 1991 då ABB-koncernen flyttade GIS-tillverkningen i Ludvika till Tyskland och Schweiz.

Men eftersom EU-kommissionen nu granskar GIS-kartellen sedan den bildades så innebär det att också svenska chefer, utöver Jens Birgersson, och som lett de före detta bolagen Substations och Switchgear i Västerås och Ludvika kan beröras av kommissionens granskning.

Redan när Göran Lindahl och Anders Narvinger styrde i Ludvika var mut- och kartellkulturen inom GIS etablerad.

ABB:s GIS-delar omsätter idag mellan 170 och 200 miljoner dollar. (cirka 1,5 miljarder kronor)

BO JOFFER

Mer läsning

Annons