Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-avdelning växer

Annons

Components har tillverkat transformatorkomponenter, som lindningskopplare och genomföringar, sedan i början av 1900-talet i Ludvika. Sedan 1910 har över 30 000 lindningskopplare levererats och sedan 1908 har man tillverkat genomföringar i stan och man är helt klart bäst i världen på detta.

Dagens produktionStillstånd omfattar 12 000 genomföringar och 2 500 lindningskopplare.

Nu söker man nytt tillstånd att växa i, till 20 000 genomföringar och 5000 lindningskopplare.

Eftersom man inte klarar montaget på nuvarande verkstadsyta utökar man med 1500 kvadratmeter i anslutning till Components nuvarande lokaler.

2005 invigdes den nya produktionslinjen för torra genomföringar med epoxi som ABB investerat 60 miljoner i. Redan då var det tal om att den skulle kunna säljas i 6000 exemplar och ge 60 nya jobb.

I kraftvärlden pågår nu förberedelse för att gå upp i spännings-nivåer som aldrig tidigare tillämpats, 800 kilovolt likström och 1000 kilovolt växelström. Dessa måste byggas med den gamla tekniken med oljeisolerade genomföringar. På 800 kilovolt har redan Ludvikaenheten 80 procent av världsmarknaden.

Miljömässigt betyder inte en fördubblad produktion annat än att företaget kommer att förbruka mer epoximassa än det nuvarande tillståndet att använda 700 ton om året. Så det måste utökas.

Eftersom en helt ny typ av genomföringar också är gasisolerade så blir det användning av mer svavelhexafloridgas men det klaras inom ABB:s Ludvikas nuvarande tillstånd att använda 50 ton per år.

- Det går väldigt bra för Components sedan en längre tid. Vi växer så det knakar. Marknaden är gynnsam och vi vinner marknadsandelar både på lindningskopplare och genomföringar, sa Components chef Lars Nilsson i en intervju för ett år sedan. Han har inte nåtts för en kommentar om de nya planerna då han har semester.

ABB-enheten i Ludvika har cirka 300 anställda.

Components säljer ungefär halva produktionen till ABB:s transformatorfabriker och resten till ABB:s konkurrenter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons