Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90000 kronor saknas

Annons

Det var hösten 2002 som kassören i Bjursås IK såg att något inte stod rätt till med redovisningen av föreningens Bingolottoförsäljning. Kassören tog kontakt med 41-åringen som hade ansvar för att köpa in lotterna, dela ut lotterna till försäljarna och sköta redovisningen. Mannen erkände vid ett tillfälle att han hade missat att lämna tillbaka osålda lotter och föreningen godtog ursäkten. Det var först under våren 2003 som det uppdagades att det försvunnit pengar från lottförsäljningen varje vecka.

Från hösten 2001 fram till våren 2003 saknades 89500 kronor. Ett antal lotter hade köpts in i Bjursås IK:s namn, men några pengar hade inte kommit in i föreningskassan. Under den aktuella perioden omsatte klubbens lottförsäljning 1,2 miljoner kronor. Först valde föreningen att försöka lösa situationen internt. Det talades om att göra upp en avbetalningsplan, mannen erkände att han genom slarvig bokföring av försäljningen missat att betala in lottpengarna.

-Vi förde en diskussion om att lösa det på egen hand men valde att i stället ta det via polisen och en rättegång, säger Leif Persson, ordförande i Bjursås IK.

Efter att den ansvarige fått sparken från sitt uppdrag gjordes en polisanmälan under våren 2003. Sedan har utredningen legat hos polis och åklagare fram till i torsdags då åtal väcktes mot den 41-årige mannen. Misstankarna gäller förskingring, vilket 41-åringen delvis nekar till. Han hävdar i polisförhör att det rör sig om slarv, han har blandat ihop klubbens pengar med sina egna. Det blir nu Falu tingsrätt som får ta ställning till om mannen gjort sig skyldig till brott.

För Bjursås IK betyder mannens agerande att föreningen saknar närmare 90000 kronor. Pengar som inte betalats tillbaka, men som vid en fällande dom mot 41-åringen kan täckas av en försäkring hos Riksidrottsförbundet.

-Förlusten av de här pengarna har inte drabbat verksamheten för våra 800 aktiva medlemmar. Men det är ungdomarnas pengar som är borta, säger Leif Persson.

Däremot menar Leif Persson att flera av de projekt, som bygget av nya anläggningar vid Bjurliden och elljusspår, som drivits under senare år har blivit försenade.

- Det är klart att projekten kunde ha gått fortare med de här pengarna.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons