Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 shiitiska pilgrimer dödade i Irak

Annons

90 shiitiska pilgrimer har dödats av två självmordsbombare i al-Hilla söder om Bagdad.

Attacken inträffade på en huvudgata i staden bland stora mängder pilgrimer på väg till Karbala. Fler än 150 skadades, enligt ett irakiskt polisbefäl.

De båda självmordsbombarna bar västar med sprängämnen som de detonerade ett par meter från varandra, mitt i den stora folkmassan som till fots var på väg till Karbala.

Utöver i al-Hilla har ytterligare närmare 30 pilgrimer fallit offer för olika attentat runt om i Irak under tisdagen.

Attacker mot pilgrimer rapporterades även från bland annat Bagdad och Latifiyya i dag. På det sistnämnda stället, fyra mil söder om huvudstaden, sköts fem pilgrimer ihjäl och ytterligare minst 15 skadades, i två separata attacker.

I Bagdad omkom tre medan tio skadades av en bilbomb.

Ett stort antal pilgrimer är för närvarande på väg till Karbala för att under helgen fira arbain - slutet på den årliga sorgeperioden till åminnelse av martyren Husayn, profeten Muhammeds dotterson, som dödades i staden år 680. Shiitiska pilgrimer har upprepade gånger blivit måltavlor för attacker och bombdåd i Irak.

Andra dödsfall i Irak rapporterades från bland annat al-Iskandariyya, Suweira och Bagdad. Dessutom uppgav USA-militären att totalt nio amerikanska soldater dödades i två olika attacker i går.

Vid den ena i provinsen Salaheddin dödades sex soldater medan tre skadades. Ytterligare tre soldater från samma operativa enhet dödades och en skadades i en liknande attack samma dag i provinsen Diyala norr om Bagdad, meddelades det i ett annat uttalande.

Enheten, Task Force Lightning, är baserad i Tikrit, förre diktatorn Saddam Husseins hemstad. Förbandet agerar i ett vidsträckt område av norra Irak där sunnitiska rebeller är verksamma.

Totalt har därmed 3 179 amerikanska soldater dödats i Irak sedan USA-alliansens invasion i mars 2003 enligt AFP:s statistik, baserad på Pentagonsiffror.

TT

Mer läsning

Annons