Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 långtidsarbetslösa kan få plusjobb inom kommunen

Annons

I september utlovade regeringen en satsning för att minska antalet långtidsarbetslösa - plusjobben. Nu börjar löftena få lite mer fasta konturer. I Falun har arbetsförmedlingen och kommunen diskuterat hur många kommunen skulle kunna ta emot. Troligtvis blir det 90 tjänster. Om de fackliga organisationerna är positiva skriver kommunen och arbetsförmedlingen ett avtal om detta.

- Politiskt är det förankrat, säger Rickard Edling, chef för arbetsförmedlingen i Falun.

I kommunen ska hela projektet styras centralt. Kommunens arbetsmarknadsenhet ska ha hand om kontakterna med de arbetslösa och tala med förvaltningarna.

Hittills har det kommit förfrågningar om ett 40-tal jobb från olika kommunala enheter.

- De flesta ansökningarna kommer från skolan, säger Jerker Dahlström, chef för arbetsmarknadsenheten.

Vårdsidan har inte kommit lika långt i sina förberedelser.

Enligt Tommy Qvarfordth, chef för omvårdnadsförvaltningen, har de inom hans domän börjat se efter vilken typ av arbetsuppgifter som kan bli aktuella för "plusjobbare".

Det är inom hemtjänsten som flest får chansen. På servicehusen skulle man kunna tänka sig att plusjobben kan konkurrera med vaktmästarnas arbetsuppgifter så därför är det inte så aktuellt där.

Pensionärer som bor enskilt i hus eller lägenhet kan komma att få hjälp av "plusjobbare". Tommy Qvarfordth tror att de äldsta kan få hjälp med snöskottning, att beskära fruktträd, byta gardiner och lampor, byta däck på bilen, klippa gräset och liknande.

Staten betalar nästan allt för att den offentliga organisation som kan erbjuda plusjobb. Det blir en skattereduktion på 1000 kronor per dag, dock max upp till 100 procent av lönen. Om den arbetslöse är med i aktivitetsgarantin tillkommer 150 kronor per dag.

I Falun räknar arbetsförmedlingens chef Rickard Edling att mellan 120 och 130 personer kan komma att få plusjobb. Som längst får de arbeta två år. De får ingen förtur till de jobb som kommunen tillsätter utöver plusjobben. Förhoppningen från statens sida är att de ska ha blivit så attraktiva på arbetsmarknaden att de får anställning ändå.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons