Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

85 - men jobbar än

Annons

Birger Eriksson är en både välkänd och erkänd kulturprofil i Falun.

Han delade 1987 Falu Kommuns kulturpris med Falu-Kurirens dåvarande kulturskribent Set Karlsson och han har också fått Lions kulturpris.

- Men frågan är ändå om det inte är ett diplom från Dalarnas Bildningsförbund som jag uppskattar allra mest, säger Birger och ler brett.

Birger är född i Garphyttan och uppväxt i Stusshyttan i Avesta kommun. På långt håll är han släkt med Karlfeldt, och pappan, Sigfrid, var organist i missionshuset.

- Det har väl gjort att jag alltid varit intresserad av musik och kultur, säger Birger. Jag lärde mig tidigt att spela dragspel, och även om jag kanske spelar hellre än bra, hör det fortfarande till mina favoritsysselsättningar.

Birgers konstnärliga talanger fick stöd redan i folkskolan.

- Jag hade en lärare som hette Norlander, och han var konstnärligt lagd. Han uppmuntrade mig att teckna och måla.

1938 tillbringade Birger en hel sommar med att spela dragspel på Arholma.

- Det blev många Arholmavalser, säger Birger. Fast jag spelade lika gärna Avestaforsens brus. Min pappa var faktiskt med och byggde den första dammen över Avestaforsen på trettiotalet.

På Arholma träffade Birger en stor kulturpersonlighet. Författaren Ivar Lo Johansson.

- Han var där som gäst. Det var en upplevelse att få träffa den stora författaren.

1936 genomgick Birger per korrespondens en kurs i karikatyrteckning och musikteori vid NKI - Noréns Korrespondens-Institut.

Karikatyrtecknandet gillade han skarpt. Bland annat tecknade han av alla lärarna på Brunnsvik, där han studerade några år. 1939 sökte han därför jobb på Bergslagsposten i Lindesberg.

- Men de ville att jag skulle kunna skriva maskin också. Så de gav mig en skrivmaskinskurs, berättar Birger.

Sina karikatyrtecknartalanger fick han mycket användning för. Bland annat började han göra karikatyrer i linoleumsnitt.

Efter ett år på Bergslagsposten blev det Avesta Tidning i fem år, och sedan Kristianstads läns tidning. Men Skåne var inget Birger gillade. Han saknade snön.

- Så jag sökte journalistjobb på Dala-Demokraten, berättar Birger. Jag fick svaret att det hade de inga lediga - men ville jag bli annonssäljare i Borlänge, så kunde jag få jobb.

1945 - efter en snabb tur till Danmark för att vara med och fira freden efter andra världskriget - började Birger jobba i Borlänge.

- Men jag kom snabbt till Falun, där jag blev annonschef. Och vid sidan om fick jag skriva kultur, säger Birger.

I 25 år behöll Birger sitt jobb. Sedan kom omstruktureringar på tidningen som han inte gillade - och hux flux blev han reklamansvarig på Länsparbanken istället. Ett jobb han behöll fram till pensioneringen.

- Men jag fortsatte att skriva kultur i DD även då, säger Birger. Konst och böcker har varit min lidelse. Förra året kunde jag faktiskt bjuda redaktionen på tårta, efter att ha jobbat på tidningen i 60 år.

Och risken är väl stor, att Birger kommer att få bjuda på tårta flera gånger. Han är fortfarande aktiv kulturskribent...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons