Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

83-årig Mugabe: Aldrig regimskifte

Annons

Zimbabwes president Robert Mugabe firade sin 83-årsdag med löftet att det aldrig kommer att bli något regimskifte i landet.

I det ekonomiskt utarmade Zimbabwe samlades i dag tusentals människor, med politiska höjdare och diplomater i spetsen, till ett födelsedagsparty vars nota beräknades till över sju miljoner kronor.

Bland presenterna fanns en uppstoppad krokodil från Mugabes stab. Den skulle symbolisera "mognad, koncentrerad och samlad visdom och majestätisk auktoritet".

Festen i staden Gweru följde på en spänd vecka, då Mugabes regim förbjudit politiska möten i huvudstaden Harare efter att polis och oppositionsanhängare drabbat samman.

Enligt Mugabe är den politiska oppositionen en täckmantel för den gamla kolonialmakten Storbritannein, som han menar bär skulden till Zimbabwes fattigdom genom de brittiska och europeiska sanktionerna.

Zimbabwes inflation beräknas till 1 600 procent, den högsta i världen. Den gångna veckan tog brödet i stort sett slut i livsmedelsaffärerna i Harare, uppgav invånare i staden.

TT

Mer läsning

Annons