Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-årig man hittades efter fem timmar

Annons

En man i 80-årsåldern försvann vid 10.30-tiden på lördagen från Furuvägens boende för demenssjuka i Älvdalen. Mannen hittades fem timmar senare, välbehållen, av en släkting, nära skidstadion.

Till personalen vid demensboendet har mannen sagt att han skulle ut och plocka bär "men det fanns inga där".

Ett omfattande spaningsarbete inleddes med lokal polis, poliser med specialistkunskap, från Borlänge, hemvärnet och en spaningshelikopter från Östersund.

- Det är en beklaglig händelse och vi ska omgående göra en internutredning och analys för att se om vi på något sätt brustit, säger Monika Jernberg, socialchef. Egentligen skulle det inte ha kunnat hända. Demensboendet är nybyggt och alla dörrar ut är låsta och larmade. Vi hade full bemanning av ordinarie personal, utbildad för att arbeta med demenssjuka, på plats och när den upptäckte att mannen var försvunnen, gjorde de en genomsökning av fastigheten.

Efter 30 minuter larmades polis och klockan 13.00 larmades hemvärnet.

- Den förste hemvärnsmannen var på plats inom fem minuter och inom 20 minuter var en styrka på 20 man igång med spaningarna, berättar Monika Jernberg.

Mannen hittades av en släkting, som deltog i spaningsarbetet, och var då vid god vigör men en smula trött efter utflykten.

- Vi ska ha ett möte den 23 maj med polis och hemvärn för att se till att våra rutiner är uppdaterade. Vi ska också se över om larmanordningarna på dörrarna inte fungerat som de skulle, och i så fall varför, och i övrigt försöka få klarhet i varför det som inte ska kunna hända, ändå inträffade, säger Monika Jernberg.

Stökig kväll vid hotellet

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons