Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

78 kyrkoherdar utköpta på sju år

Annons

Herren ger och Herren tar. Sedan 2000 har han tagit jobbet från 78 svenska kyrkoherdar. Men han gav dem i gengäld 56 miljoner kronor.

Herren representeras i dessa fall av arbetsgivaren i form av kyrkorådet och pengarna kommer från Svenska Kyrkans medlemmar.

Kyrkans Tidning har kartlagt de fall där konflikter mellan församlingens högste teolog och medlemmarnas valda ombud blivit så infekterade att parterna måste gå skilda vägar. Sedan 2000 har det inträffat i genomsnitt över tio gånger per år.

Det innebär att nästan åtta procent av Sveriges knappt 1|000 kyrkoherdar under denna tid lämnat sitt arbete i kyrkan eller återgått till att bli komminister, det vill säga vanlig präster utan chefsansvar, på grund av konflikter.

Anders Lennartsson hos Kyrkans akademikerförbund, den fackliga organisation som organiserar de flesta kyrkoherdar, säger till tidningen att när det väl skurit sig mellan kyrkoherden och kyrkorådet så finns det ofta ingen annan utväg än ett utköp eller en överenskommelse om att herden slutar.

Hos arbetsgivarorganisationen Församlingsförbundet tycker man att summan 56 miljoner är hög. Ordföranden Jösta Claeson säger till tidningen att det är mycket pengar, men att utköp är en sista utväg och att det ofta handlar om små arbetsplatser utan möjligheter till omplaceringar.

Flest utköp av kyrkoherdar har gjorts i Stockholms stift, följt av stiften i Lund, Växjö och Göteborg

TT

Mer läsning

Annons