Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

72 döda när vapenarsenal exploderade

Annons

Explosionen i ett vapenlager utanför Maputo har krävt 72 liv enligt Mocambiques hälsominister Ivo Paulo Garido. Omkring 330 människor har skadats allvarligt.

Explosionerna i depån nära huvudstaden Maputos internationella flygplats orsakades av en brand vars orsak inte är fastställd. I lagret fanns bomber, minor och ammunition.

I depån intill Maputos internationella flygplats fanns omkring 20 ton ammunition och vapen, rapporterar Reuters. En del av utrustningen var ända från 1970-talet. Granater och raketer flög omkring under branden.

Enligt regeringen orsakades explosionerna av det extremt varma vädret. Det var också det skäl som angavs förra gången explosioner inträffade i magasinet.

Mörk rök från depån drev över staden medan ambulanserna körde folk till sjukhus. Många av de skadade fick armar eller ben avslitna.

Flygplatsen är den mest trafikerade i landet. Den var oanvändbar på fredagen och det var ovisst när den skulle kunna öppnas igen.

Så sent som i januari i år utbröt en brand i samma depå. Den gången skadades tre personer.

Maputo ligger i södra Mocambique, som lider under en utdragen torka och intensiv hetta. Temperaturen i huvudstaden låg i torsdags på 35 plusgrader.

Myndigheterna uppgav att branden i depån i januari berodde på hettan.

Explosioner hördes inne i Maputo ännu fem timmar efter det att branden utbrutit. Husen omkring flygplatsen skadades och fönster splittrades i närbelägna kontor. Till och med inne i staden rapporterades trasiga rutor.

En del av vapnen har legat i depån alltsedan fredsslutet i början av 1990-talet efter inbördeskriget som rasade i nästan två decennier.

Fortfarande fyra timmar efter den första explosionen fördes nya offer in till sjukhuset. Många av de skadade var barn.

President Armando Guebuza manade i ett radiotal i torsdags befolkningen till lugn och sade att regeringen arbetar med att samla in uppgifter för att utröna orsaken till branden.

Ett planerat möte på fredagen mellan Guebuza och Sydafrikas president Thabo Mbeki i Pretoria ställdes in.

I kvällningen ekade sirener avlösta av smällar då ambulanser i skytteltrafik förde skadade till sjukhus. Hundratals människor övernattade utomhus av rädsla för att deras bostäder skulle skadas.

TT

Mer läsning

Annons