Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

62 döda i brand på ryskt äldreboende

Annons

Usel rysk brandsäkerhet har återigen fått allvarliga konsekvenser.

62 personer omkom när ett äldreboende i Kubanområdet eldhärjades under natten mot tisdagen.

Så sent som i december konstaterades allvarliga brister vid en brandinspektion av tvåvåningshuset i byn Kamysjevatskaja vid Azovska sjön. Det fanns otillräckligt med eldsläckare och annan brandutrustning, personalen saknade andningsutrustning för nödsituationer, och inte ens ficklampor fanns i tillräckligt antal.

Situationen blev inte bättre av att den lokala brandstationen lades ned vid nyår.

När larmet gick mitt i natten tog det därför brandkåren en timme att komma fram från den närmaste stationen i Jejsk, fem mil från byn. Då hade huset redan nästan helt slukats av lågorna. I rysk tv visades bilder på den utbrända byggnaden, med rullstolar och krossat glas bland bråten.

Ett av offren var en sköterska. De övriga var inneboende pensionärer.

Branden i Kamysjevskaja är den senaste i en lång rad av eldsvådor med allvarliga konsekvenser i ryska samhällsinrättningar. I december omkom 45 kvinnor i en brand på en drogrehabiliteringsklinik i Moskva. Otaliga andra bränder har de senaste åren inträffat i bland annat elevhem, skolor och daghem.

Trots det ekonomiska uppsvinget i Ryssland släpar fortfarande brandsäkerheten efter. Många offentliga byggnader, särskilt utanför storstäderna, är i dåligt skick. Enligt siffror från en internationell brandsäkerhetsorganisation i Paris omkom 19|281 personer i Ryssland i bränder under 2003, det senaste året som organisationen har statistik för. Jämförande siffror för exempelvis USA samma år var 4|300.

Den ryska statens människorättskommissionär Vladimir Lukin har föreslagit att en landsomfattande sorgedag ska proklameras.

Senare på tisdagen kom också besked om att president Vladimir Putin utlyst en sorgedag till på onsdagen för dödsoffren i de tre senaste allvarliga olyckorna i landet: vårdhemsbranden, en gruvexplosion och en flygolycka.

TT

Mer läsning

Annons