Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 000 till ÄIF Skidor ska förlänga säsongen

Annons

- Vi är jätteglada, säger Göran Forslund, ordförande i Älvdalens IF Skidor, som just fått veta att hans förening får 600 000 kronor ur regleringsfonden för att bygga en permanent snökanonanläggning vid Skidstadion.

- Redan på måndag ska vi ha ett möte där vi drar upp riktlinjerna för allt jobb som nu måste göras.

Redan till hösten hoppas han att det nya snökanonsystemet ska var färdigt, så att skidsäsongen för ortsbefolkning och gästande skidgrupper och andra ska kunna tigareläggas ordentligt.

I dag har Älvdalens IF Skidor ansvar för skötseln av spåren vid och runt skidstadion och tillverkning av konstsnö i början av säsongen. Föreningen har också ansvar för spårdragning vid skidparadiset Rännkölen.

- Den nuvarande anläggningen är mycket primitiv med pumpar, lösa slangar och kablar som måste plockas ut och in varje gång som snö ska tillverkas, säger Göran Forslund.

Med hjälp av Trängsletpengarna kommer föreningen nu att bygga ett permanent teknikhus med pumpar och kompressor. Vatten tas från Fågeldammen öster om skidstadion och tran-sporteras i nedgrävda rör till de platser där snön ska tillverkas.

- Nu måste vi hyra kompressorer, tryckstegringspump, frontlastare och allt annat som behövs. Elljusspåret går heller inte att använda när vi gör snö nu.

Med den nya anläggningen får föreningen det betydligt lättare att göra snö i större mängder.

- Framförallt kommer vi att få en tidigare säsongsstart och det tjänar vi alla i Älvdalen på när grupper och skolor kommer till Älvdalen för att träna, säger Göran Forslund.

Ett problem som redan nu finns och måste lösas tills det kommer ännu fler skidåkande turister är att de fina dusch- och omklädningsrum som finns i sporthallen vid skidstadion är låsta. För att turister och andra ska kunna utnyttja dem måste de köpa ett kort på badet, som har mycket bergänsade öppettider. Det problemet anser många borde ha varit löst för länge sedan.

Älvdalens IF Skidor hade ansökt om 739 000 kronor för projektet, men får alltså 600 000 kronor beviljat. Trots detta är Göran Forslund övertygad om att Älvdalen strax efter att kylan kommit i höst kan erbjuda ännu bättre skidåkning tack vare det nya utbyggda och permanenta snökanonsystemet.

De senaste tre åren har Älvdalens IF Skidor utvecklat skidstadion med mycket eget arbete och projektpengar och gett anläggningen en välbehövlig upprustning.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons