Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 meter hög skorsten riskerar rasa

Annons

En 60 meter hög skorsten vid Borgarparken i Hudiksvall är på väg att rasa. Skorstenen tillhör ett värmeverk som drivs av kraftkoncernen Fortum.

Området kring verket har spärrats av och all tågtrafik på ostkustbanan, som går nära skorstenen, har stoppats tills vidare, rapporterar SVT Gävledala. Två X2000-tåg, ett sydgående och ett norrgående, mellan Stockholm och Sundsvall har tvingats vända.

Larmet om att skorstenen var på väg att rasa inkom vid klockan 13.40.

Enligt de uppgifter som inkommit hittills rör det sig troligen om skador som uppstått till följd av köld och tågvibrationer, berättar Tapper.

Enligt Jens Bjöörn, informationschef på Fortum Värme, är det en cirka 60 meter hög stålmantlad skorsten med tre pipor inuti.

Enligt Bjöörn kan det inte uteslutas att den fortsatt hårda vinden i Hudiksvall bryter av skorstenen, som främst hotar att falla ned över ostkustbanans spår.

Värmeverket som skorstenen sitter på är en så kallad spetsanläggning, som tas i drift vid behov av extra produktion, exempelvis vid köldknäppar vintertid.

Anläggningen besiktigades så sent som i fjol.

Diskussioner har förts om att montera ned skorstenen, men enligt Bjöörn var siktet på söndagseftermiddagen inställt på att med hjälp av svetsare, kranbilar och vajrar stadga upp skorstenen tillräckligt utan att ta ned den.

TT

Mer läsning

Annons