Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 lägenheter sålda till norrmän

Annons

Det var under sommaren år 2000 som Morastrand avslöjade planerna med att sälja sex av husen i Tomtebo till Norsk Fritid A/S som i sin tur säljer lägenheterna till norska spekulanter som vill bo i Sverige på heltid eller under delar av året.

När planerna offentliggjordes blev det omfattande protester från hyresgästerna i Tomtebo. Även om många lägenheter redan stod tomma i området, vägrade många att flytta till andra objekt för att friställa de sex hus Morastrand ville sälja.

Utrymningen gick så småningom att genomföra och försäljningen av lägenheter till norrmännen kunde inledas.

Har det gått trögt att sälja, frågar vi Nils Storm, Morastrand ?

- Tvärtom, det har gått mycket snabbare än vi förväntat. Det är alltså 55-60 lägenheter placerade och det var några spekulanter här och tittade den gångna helgen. Resultatet av den visningen känner jag inte till.

Nils Storm säger att Norsk Fritid vill fylla fyra hus innan man går vidare med de resterande två.

- För den som är orienterad i området är åttan och tian slutsålda, men i sexan och fyran finns det fortfarande lägenheter.

Nils Storm säger att de norska köparna till 90 procent är i åldern 60-65 år. Många har berättat att de sålt sin insatslägenhet eller villa i Norge och istället satsar på boende viss tid av året i Sverige. Prisbilden här lockar.

- Flera har redan skrivit sig här och jag tror både köpmän och hantverkare i Mora fått positiva känningar av det norska inslaget i Tomtebo.

För Morastrand betyder avsäljningen i Tomtebo att bolaget fått en betydligt bättre balans i andelen outhyrt som i sin tur ger bolaget en bättre ekonomi.

- Att vi kunnat reducera andelen outhyrt märks också i att vi har betydligt färre omflyttningar nu och vi kan successivt ta bort hyresrabatter och plomberade rum, åtgärder vi tvingats till tidigare, summerar Nils Storm.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons