Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60-åringen troligen sjuk

Annons

Den 60-årige mannen är åtalad på fem punkter, fyra gällande skadegörelse och en gällande mordbrand. En punkt om ofredande lades ner på åklagarens begäran.

60-årigen nekar till anklagelserna men rätten anser att det finns övertygande bevisning för att han har begått de gärningar som beskrivs i stämningsansökan.

Mannen har tidigare dömts till sluten psykiatrisk vård i ett mål 1986 gällande bland annat misshandel, ofredande och skadegörelse. 1997 bedömde en läkare att mannen hade allvarliga psykiska störningar .

Vid ett par tillfällen under hösten har polisen försökt få psykvården att ta hand om honom men läkare har bedömt honom som frisk. Nu har tingsrätten beslutat att han ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

I Falu tingsrätt förde sig 60-åringen lugnt och lyssnade uppmärksamt på åklagarens ord, men kom inte ihåg händelserna utan skojade snarare med rätten.

- Jag har inget minne av var jag var. Men jag får väl utgå från att polisens uppgifter är riktiga, sade han vagt angående ett av åtalen om skadegörelse.

Rätten frågade om det alltså var tänkbart att han varit på plats utan att minnas det.

- Nej, det är inte möjligt. Det hade jag kommit ihåg.

Däremot kommer mannen ihåg en del av händelserna på Dala-Demokraten i Säter den 12 december. Han säger sig ha besökt tidningen i redaktionella ärenden och erkänner att han har eldat med sin tändare på en plastblomma samt en affisch.

Men 60-åringen påstår att han bara gjorde det för att testa materialet i prylarna. Mannens försvarare menade också att det inte förelåg något hot mot person eller egendom eftersom branden aldrig var utom kontroll.

Åklagarens bevisning bestod, förutom av vittnesmål, av ett protokoll från en brandinspektör som besökt lokalen.

För skadegörelsen vid Konsum och Socialdemokraternas lokal i Säter natten till den 28 oktober pekade åklagaren på glasskärvor som visats ha spår av 60-åringens blod.

Mannen kommer att sitta häktad fram till att den rättspsykiatriska undersökningen är klar och dom fallit.

JONAS KNUTELL

Mer läsning

Annons