Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

6,9 miljarder kronor betalas ut i skatteåterbäring – detta lägger vi pengarna på

Deklarationen är inlämnad och de som var tidigare med inlämningen har redan hunnit få sin skatteåterbäring. Nordea har gjort en undersökning om vad svenskarna vill lägga sina skattepengar på.
Vanligast är att pengarna går till sparande eller en semesterresa.

Annons
Nordea har gjort en undersökning om vad svenskarna vill lägga sina skattepengar på.Vanligast är att pengarna går till sparande eller en semesterresa.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dansbandsveckan och Vansbrosimningen samarbetar – vill locka fler dansande simmare

Nya VD:n införde 6-timmars arbetsdag: "Jag får en arbetsplats där personalen trivs"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I dagarna var det sista dagen att lämna in sin deklaration. Enligt Skatteverket fick omkring 900 000 svenskar sina skattepengar redan i början av april och totalt kommer nästan 6,9 miljarder kronor att betalas tillbaka till svenska folket.

Men om man har fått skatteåterbäring, vad lägger man då pengarna på? Detta ville Nordea ta reda på och gjorde en undersökning.

Enligt undersökningen ville drygt hälften av de tillfrågade, 54 procent, lägga pengarna på sparande. En annan populär sak att lägga skattepengarna på är semester, vilket 40 procent vill använda pengarna till. Denna notering är en minskning från undersökningen 2012 då 56 procent ville lägga pengarna på en semesterresa.

När Nordea tittar på undersökningen från 2012 konstaterar man även att 34 procent så ville lägga skatteåterbäringen på förbättringar och reparationer av bostaden, en siffra som nu har sjunkit till 18 procent.

- Jag ser flera skäl till den ändrade inställningen. Dels har vi en lägre ränta nu än 2012, vilket gör att ränteavdragen är lägre vilket i sin tur kan ge mindre skatteåterbäring, och dels minskar utnyttjandet av rotavdragen. Vi får mindre tillbaka samtidigt som vi har renoverat färdigt för ögonblicket och det uppstår en viss mättnad, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson, i ett pressmeddelande.

Sista dagen att lämna in deklarationen har passerat. De svenskar som får skatteåterbäring vill lägga pengarna på sparande eller semesterresor.

Bland andra svar i undersökningen finns ny elektronik (14 procent) samt att betala av lån och andra räkningar (23 procent

- Det är enligt min mening ett av de bästa sätten att använda sin skatteåterbäring på. Ett ypperligt tillfälle att göra sig av med lån med dåliga villkor, säger Ingela Gabrielsson.

Hennes råd är att, om det är möjligt, dela upp beloppet i en del sparande och del till konsumtion, till exempel till semester eller andra större utgifter.

- Våren är en tid då vi kan ha studentexamen, konfirmationer, bröllop och andra festligheter planerade och då kan en skatteåterbäring komma väl till pass, säger Ingela Gabrielsson.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons