Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

6 000 barn saknar stöd i Dalarna

/

Annons

Junis, IOGT-NTO:s Juniorförbund har undersökt stödet till barn med missbrukande föräldrar. Länets kommuner har fått svara på om det finns särskilda stödgrupper och hur många barn som deltagit i dessa.

Enligt Socialstyrelsen växer omkring 200 000 barn i Sverige upp i en familj där det missbrukas droger eller alkohol. I Dalarna tros det finnas runt 6 000 barn med missbrukande föräldrar och undersökningen visar att bara 65 av dessa förra året fick hjälp genom stödgrupper av kommunerna i länet.

- Att tidigt stötta dessa barn är ett sätt att hjälpa barnen att bli trygga människor och att förebygga framtida missbruk, säger Carina Eriksson, förbundsordförande i Junis.

Siw Stigsson är ledare på studieförbundet Bilda, som tillsammans med socialförvaltningen ansvarar för stödgrupper i Vansbro och Malung. Hon ser i sitt arbete att grupperna ger resultat.

- En pojke som var med alldeles nyligen har börjat våga sova själv och han förstår nu att det inte är synd om pappa som dricker. Samtalen i grupperna hjälper barnen att förstå att det inte är deras fel att föräldrarna missbrukar, säger hon.

Kommunerna har också fått svara på vilka insatser de planerar att göra för grupperna det kommande året. Orsa, Älvdalen och Smedjebacken har angett att de tänker öka sina insatser. Resten av kommunerna har antingen inte svarat alls eller svarat att insatserna kommer fortsätta på samma nivå.

Fakta: Stödgrupper i kommunerna

I Dalarnas län har följande kommuner angett att de erbjuder stödgrupper för barn till missbrukare; Vansbro, Gagnef, Leksand, Orsa, Älvdalen, Mora, Falun, Borlänge, Säter, Avesta och Ludvika.

Malung, Rättvik och Hedemora har inte svarat på undersökningen och Smedjebacken har inte haft några stödgrupper hittills.

Källa: Stödgrupper i kommunerna, rapport 2007 från Junis, IOGT-NTO:s Juniorförbund.

Mer läsning

Annons