Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56 toppolitiker mordåtalade

Annons

Bangladeshs förra premiärminister Hasina Wajed och 45 högt uppsatta medlemmar av hennes politiska allians har åtalats för mord under valrörelsen i höstas. Även tio medlemmar av landets största islamistparti mordåtalas.

Sedan det utlysta parlamentsvalet i Bangladesh sköts på framtiden i januari har polisen och rättsväsendet inlett en omfattande upprensning inom politikerkåren. Bangladesh klassas som ett av världen mest korrumperade länder och det politiska livet har i decennier präglats av våld. Valrörelsen i slutet av förra året var inget undantag; minst 35 människor mördades från slutet av oktober till mitten av januari.

Åtalet mot Hasina Wajed och 45 av hennes allierade gäller fyra mord i oktober. Polisen ville på onsdagen inte precisera vilken roll den förra premiärministern personligen skulle ha spelat i samband med morden. Målet tas upp i domstol den 22 april.

Den partiobundna interimsregeringen som tog över i oktober har i kraft av undantagstillstånd förbjudit all politisk verksamhet och strypt yttrandefriheten. Minst 50 toppolitiker har gripits, bland dem den avgångna premiärministern Khaleda Zias son Tareque Rahman.

Regeringen har dock dementerat vitt spridda rykten om att den tänker stänga av både Khaleda Zia och Hasina Wajed från framtida politisk verksamhet. Den åtalade Hasina Wajed är för närvarande på "semester" utomlands och Khaleda Zia sitter i praktiken i husarrest i en militärförläggning med begränsad rörelse- och mötesfrihet.

Överbefälhavaren har flera gånger de senaste månaderna gjort hätska uttalanden om de korrumperade och odugliga politikerna som störtat landet i fördärvet. Uttalandena antyder att det utlovade parlamentsvalet kan dröja lång tid. Enligt författningen har tidsfristen för att arrangera val redan utlöpt för länge sedan och interimsregeringen, som leds av presidenten, har sagt att val inte kan hållas förrän korruptionen är utrotad och grundläggande politiska reformer har genomförts.

TT

Mer läsning

Annons