Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

550 strejkar på skärtorsdagen

/
  • Ser rött. Avtalskonflikten på handelssidan innebär att 550 anställda i Dalarna tas ut i strejk på skärtorsdagen. Tanja Sjelin, klubbordförande hos Hemköp Marnäs, ser rött efter Svenskt Näringslivs agerande. Helst vill man ha pengarna i kronor, inte i procent, säger hon om avtalet. Foto: Peter Ohlsson

Annons

I söndags fanns en överenskommelse mellan Handelsanställdas förbund och Svenska Handel om en löneökning på 4,2 procent, under tre år om sammanlagt 12,6 procent.

Men Svenskt Näringsliv har sagt nej till underskrift och nu har Handels varslat om strejk.

På skärtorsdagen kommer anställda hos Willys, Överskottsbolaget och ICAs lager, alla tre i Borlänge, och hos Clas Ohlson i Insjön att gå i strejk.

- Storebror har lagt sig i. Det som var förhandlat sedan länge borde man inte röra. Jag tycker att det är helt rätt med strejk. Jag tror det beror på att det här är ett kvinnodominerat yrke, det anses att vi ska tacka och ta emot. Det är de som sitter på toppen och tjänar stora summor som inte tycker att vi ska ha den här löneökningen, säger Tanja Sjelin.

Tanja arbetar själv 96 procent, i snitt 35 timmar i veckan, och har 105.60 kronor per timme, förutom ob-tillägg. Hon har arbetat sedan 1981 på Hemköp Marnäs där det idag finns 18 fast anställda.

- Vi skulle gärna strejka också. Vi är värda vartenda öre, säger Sjelin.

Butikchefen hos Hemköp Marnäs var borta för dagen. Men de köpmän i Västerbergslagen som tidningen pratade med ställer sig frågande till Svenskt Näringslivs agerande.

- Jag förstår inte hur det kunde gå så här. Naturligtvis ska de anställda ha betalt för det de gör. Kraven är som de ska vara, säger butikschefen Peter Schüster hos Coop Konsum Ludvika gård.

Han får medhåll av kollegan Lena Persson Burman, butikschef i Grängesberg.

- Det verkar väldigt konstigt, att de två parterna först är överens, och sedan backar man. Det är min personlig åsikt. Det var heller inga orimliga krav, säger Persson Burman.

Hos ICA Pilen i Smedjebacken säger butikschefen Niklas Jonsson så här:

- Om kraven är rimliga, det kan jag inte uttala mig om, men jag litar på mitt förbund. Det är olyckligt att de inte får skriva under för en tredje part, men jag tror det kommer att lösa sig. Alla förlorar på det, säger Niclas Jonsson.

Mer läsning

Annons