Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54-åring är misstänkt för mordbrand och vapenstöld

Annons

I oktober 2004 blev en åldrig man i Sörsjön hemlös, sedan tjuvar tagit sig in i hans stuga, stulit hans tolv vapen och ammunition och slutligen bränt ner stugan.

Tjuvarna tände troligen på huset för att undanröja eventuella spår.

För en tid sedan greps en 54-årig man, bosatt i Västeråstrakten. Han är nu häktad efter beslut i Mora tingsrätt, misstänkt för inblandning i vapenstölden och mordbranden. Det finns bevis för att den häktade mannen varit i Dalarna vid den aktuella tiden.

Häktningsförhandlingen hölls, av utredningstekniska skäl, bakom stängda dörrar. Åklagaren misstänker att den häktade utfört dådet tillsammans med någon medbrottsling som inte gripits.

Då mordbranden inträffade i den ensligt belägna stugan norr om Sörsjön, hade stugan en kortare tid stått obebodd på grund av att den då 85-årige stugägaren vistades på sjukhus.

När branden upptäcktes, var hela huset nedbrunnet. Snabbt kunde polisen konstatera att tolv vapen hade stulits ur vapenskåpet som hittades i de rykande ruinerna: sju kulgevär, tre hagelgevär och två pistoler samt ammunition var borta. Rikslarm utfärdades efter vapenstölden.

Uppenbarligen hade tjuvarna satt eld på stugan, efter sitt inbrott, för att undanröja eventuella spår.

På gården utanför den nedbrända stugan påträffades färsk avföring från en människa.

Möjligen var det en gärningsman som blivit nödig av anspänningen och mer eller mindre "gjort på sig". I så fall kan det vara ett viktigt DNA-fynd som kan binda en gärningsman till brottsplatsen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons