Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

53 Gripenplan stoppas

Annons

Försvarsmakten har beslutat att stoppa alla flygningar med flygvapnets Gripenplan av typ C och D, uppger försvaret på sin hemsida. Stoppet berör 53 plan. Gripenplanet som kraschade i Vidsel var av typ C.

Beslutet togs efter det att Statens haverikommission intervjuat piloten. Han upplever att han inte ska ha initierat utskjutningen ur planet.

"Vi gör ett uppehåll i flygningarna, för att kunna säkerställa att säkerhetssystemet fungerar som det ska i samtliga plan av de här modellerna", säger Mats Helgesson, central flygchef i Försvarsmakten i ett uttalande.

Stoppet gäller i en vecka från fredagskvällen.

Statens haverikommission (SHK) inledde på fredagsförmiddagen sin utredning om Gripenhaveriet utanför Vidsel på torsdagen.

Samtidigt har Norrbottens flygflottilj (F 21) ställt in alla flygningar med Jas Gripen.

Gripenplanet kraschade när det var på väg att landa på Vidselbasen på torsdagseftermiddagen. Piloten sköt ut sig med katapultstol och landade med fallskärm utan allvarliga skador.

Efter undersökning på Sunderby sjukhus i Luleå återvände han till flygbasen.

Försvarsminister Mikael Odenberg tror inte att torsdagens Gripenhaveri får någon som helst betydelse för Saabs försök att sälja planet. Bland tänkbara köpare finns bland andra Norge.

TT

Mer läsning

Annons