Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

51 år i samma bransch

Annons

Redan som liten sade Margareta att hon ville "jobba i affär, och på den vägen vart´dä!" Ord följdes av handling, efter skolan började hon i oktober 1954 arbeta på Konsum i Morgårdshammar som springschas. 14 år gammal, och utrustad med en packcykel och tillhörande släpkärra.

- Med packcykeln åkte jag runt med varor till kunder som beställt.

- Sedan fick jag, efter en tid, komma in i affären och arbeta som biträde, säger Margareta.

Därefter tog Margareta en liten paus från arbetslivet, och skrev 1960 in sig på Domnarvets husmoderskola.

Efter studierna ville husmor ha kvar henne, men det ville inte Margareta.

Hon bosatte sig i stället i Ludvika, för att arbeta på två Konsum-butiker där. Efter detta kom hon till Smedjebacken, där hon arbetade vid butikskedjans affär på Allégatan tills den stängde 1964. Alltsedan dess har hon varit på den plats där affärskunderna är vana att se henne - i Konsum på Vasagatan. Där delar hon nu sitt yrke som kassörska med kontorstjänst intill lagret.

- Och det har varit roligt hela tiden. Inte en dag kan jag minnas att jag vaknat och tänkt "usch, nu måste man kliva upp och gå till jobbet också".

- Det är klart att det är lite mer hets nu, men är kamratskapen bra på arbetsplatsen så påverkar inte det på samma sätt som det annars skulle ha gjort, menar Margareta.

Efter 51 år ska det emellertid bli skönt att varva ner. Så mycket har egentligen inte förändrats på arbetsplatsen, tycker Margareta. Utbudet har blivit mer likriktat i förhållande till andra affärer, och affärsbiträdet kallas nu kassörska.

Hon ser nostalgiskt tillbaka på tiden som springschas, och undrar ibland hur hon klarade av att dra alla varor emellanåt. Som den gången då hon och en annan tjej trampade varor ut till Östermoren, och snön låg på träden. Såväl packcykel som släpkärra fullastade med varor - snäckskal, potatis, vetekli och allt vad det var.

- Vi undrade om vi skulle få något för mödan när vi kom fram. Ibland kunde man få 50 öre i dricks.

- I stället fick vi ett glas vatten, för att vi såg törstiga ut, skrattar Margareta.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons