Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 vill jobba som brottsutredare

/

Annons

Polisen Dalarna söker just nu sex civila för anställning inom myndigheten. En lab-assistent till tekniska roteln, en ekonom till ekoroteln, en medarbetare vid familjevåldsenheten samt tre mängdbrottsutredare.

Och intresset för anställning inom Dalapolisen är enormt.

När ansökningstiden gick ut för en vecka sedan hade över 600 personer har sökt tjänsterna. Av dem vill drygt 500 bli brottsutredare.

- Det är människor med olika bakgrund. Bland de sökande finns allt från jurister till arbetslösa, säger Anders Pettersson chef för dalapolisens kriminalavdelning.

Det är bara ett halvår sedan dalapolisen formligen skrek efter utredningspersonal. Då handlade det om utbildade poliser, som man önskade skulle gå från yttre tjänst till utredningsverksamhet.

Men inga, eller i vart fall väldigt få, ville ha jobben vid utredningsrotlarna.

Just då.

Nu, efter att satsningar på personal och löner gjorts, vill så många poliser gå från yttre tjänst till utredningsverksamhet, att polisledningen inte kan säga ja till alla sökande. Det skulle skapa för stora hål i utryckningsverksamheten.

Hur intresset för polisarbete plötsligt kan vara så stort även bland allmänheten vet inte dalapolisledningen. Men man tror att kriminalserier som visas i tv kan vara en förklaring till den oväntat stora mängden sökande till brottsutredarjobben.

- Helt klart spelar tv-serier som CSI in. Många ser dem, tycker att jobbet verkar spännande och söker sig nu till polisen, säger Anders Pettersson.

Men det är en annan verklighet än den som visas i tv som möter de civila brottsutredarna. De kommer att placeras i Falun, Borlänge och Ludvika och där få ägna sig åt utredning av mängdbrott (misshandel, inbrott och stölder).

- I höst skickar vi de tre första på utbildning. Och det finns planer på att anställa fyra till, säger Anders Pettersson.

Mer läsning

Annons